Kiállították a csángó gyerekek alkotásait

0
704

A csángó gyermekek festészeti és szobrászati tehetséggondozó táborában készült alkotásokat állították ki szeptember 17-én a bákói Magyar Házban a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának és annak sepsiszentgyörgyi kirendeltségének, valamint a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének szervezésében.

A résztvevőket Pogár László, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) elnöke köszöntötte. „Azt mi, csángók már bizonyítottuk, hogy a zenében, táncban ügyesek vagyunk, de most már azt is felfedezhettük, hogy ügyes képzőművészek is vannak köztünk” – fogalmazott Pogár László. Lengyel Péter szobrászművész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának dékánja a kiállításmegnyitón elmondta, hogy a lábnyiki tábornak és a kiállításnak a létrejötte is bizonyítja, hogy az egyetemnek fontos a kapcsolattartás a fiatal tehetségekkel. Hegyi Csaba festőművész, a pécsi egyetem oktatási dékánhelyettese reményét fejezte ki, hogy a programnak a jövőben is lesz folytatása és biztatta a gyermekeket, hogy továbbra is alkossanak, hiszen néhányukból szobrász vagy festőművész is lehet majd.

Orbán Imola, az MCSMSZ tehetséggondozó programjának felelőse, a tábor vezetője beszámolt a projekt első lépésétől a kiállításig vezető útról: rajzversennyel kezdték, amire több mint száz alkotás érkezett, elmondása szerint a gyermekek a csángó lelkiségük mintázatát vetették papírra. A megnyitón zenés, énekes műsort adtak elő a csángó fiatalok. Berze Imre, a táborban részt vevő és az alkotási folyamatban segítő szobrászművész beszélt a kiállított alkotásokról: domborművekkel, portrékkal próbálkoztak egyebek mellett a tehetséges gyermekek, akiknek jó érzés volt együtt látni a közös tábori tevékenységük eredményét és van, aki máris tervezi, hogy majd művészi irányba folytatja tovább a tanulmányait. Tizenegy településen élő, 11-17 év közötti gyermek alkotását lehetett megtekinteni a kiállításon.

Forrás: MCSMSZ