A lelki gazdagság és sokszínűség forgataga volt a családi nap a szegedi Dóm téren

0
427
Fotó: Merényi Zita és Lambert Attila

Szeptember 24-én Szegeden a reggeli Szent Gellért-ünnepi szentmisét követően a Dóm téren egész napos műsor és forgatag várta az érdeklődőket. A Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) családi programja összekapcsolódott az évente megrendezendő Szent Gellért Ifjúsági Találkozóval is, melyet évtizedek óta Szent Gellért napjához közel eső szombaton tartanak, közép- és általános iskolások részvételével.

A Dóm előtt felállított nagyszínpadon délelőtt 11 órától egy flashmobbal adták meg az alaphangulatot: a színpadon táncolókhoz egyre többen kapcsolódtak a téren, népviseletben is. Ezután a nagyszínpadon a Szeged-Csanádi Egyházmegye katolikus iskolái adtak elő mesejátékokat, táncos, néptáncos és zenei műsorokat; de felléptek óvodások is, valamint a szegedi Liget Társulat, a makói Maros Táncegyüttes, Csernik Szende mesemondó. Délután Szalóki Ági, majd a Mentés Másként Együttes és népzenei műhely műsorát láthatták a résztvevők.

A gyerekeknek remek kikapcsolódási lehetőséget nyújtott az ugrálóvár és a sokféle kézműves-foglalkozás, sőt aszfaltrajzolás és még lufihajtogatás is várta őket. A színpadi programok mellett több mint ötven mozgalom, szerzetesközösség, szervezet és egyesület állított ki a Dóm teret körbevevő sátrakban, akik színes programmal készültek kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A nap során a dómot és a tornyát ingyenesen lehetett látogatni.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorációs Helynökségének irodavezetője, Bucskóné Lehota Ágota elmondta, munkájukból, feladataikból három terület is megismerhető: a plébániai pasztoráció, a kórházlelkészi szolgálat és a családpasztoráció. Lehetett kis műanyag puskákkal a hét főbűnre lőni, melyekhez kis kártyákon sarkalatos erények tartoztak. „Fontos számunkra, hogy azokat az értékeket, amiket képviselünk, minél közelebb hozzuk az emberekhez, akár humorral vagy játékosan.” Az egyházmegye területén minden kórházban van kórházpasztorációs munkatársuk, jelenleg tizenegy.

A családokat, házaspárokat is invitálták, hogy reflektáljanak magukra, a párkapcsolatukra, a szülő–gyerek kapcsolatra. „Itt látható egy életfa, amin az almákra azt írják fel, amit köszönhetnek a házasságuknak, családjuknak, például támogatást, önbizalmat, megbocsátást, az ősz hajszálakat, önismeretben fejlődést, biztonságot. A levelekre pedig azt írják, mi teszi örömtelivé a családi együttléteiket. A Családegyetem 2014 óta működő programunk, segíti a családi összetartozás megélését, a szeretetben való kapcsolódást, az intimitás kifejeződését” – ismertette Bucskóné Lehota Ágota.

Az irodavezető azt is elmondta, ami mindnyájunk tapasztalata: „Sokszor a mindennapok bedarálnak, de figyelnünk kell, hogy adjunk egymásnak szeretetteljes kifejezéseket. Fontos az is, hogy legyen közös minőségi időnk egymással, a családtagjainkkal. Nálunk ki lehet tölteni egy úgynevezett örömtesztet is, mivel úgy látjuk, az anya hangulata nagyon meghatározó a család légkörében, hat mindenkire. Amire figyelünk, azt erősítjük: ha a pozitívumokat keresem, az fog növekedni; de ha kritikus vagyok, az elveszi másoktól is az energiát. A szerelmünket táplálja, ha pozitív visszajelzéseket adok a férjemnek.”

A mányi fogyatékos műhelyben készítették azokat a bögréket, tányérokat, tálakat, amelyek gyönyörű színben és formában pompáznak a kiállító asztalukon. „Egy hallássérült lány nagyon szeret korongozni, az által készített edényeket főleg hallás- és mozgássérültek festették ki. Hoztunk ismertetést a rendünkről, rendalapítónkról, híres rendtagjainkról, sőt készítettünk egy bohócot, amit meg lehet etetni labdákkal, azaz a kisgyerekek dobálhatnak a szájába labdát. Szerencsére még nem verte le senki a festett edényeket” – mondja Paula nővér.

Sokan vannak azoknál a sátraknál, melyek főként fiataloknak kínálnak programot. A Szegedi piaristák égisze alatt képviselte magát a Dugonics András Piarista Gimnázium, a Sík Sándor Piarista Egyetemi Szakkollégium, a rendház és a Kalazancius Mozgalom. Jusztinné Nedelkovics Aliz, az iskola igazgatója elmondta, hogy kiadványaik mellett szabadulószobával is készültek, amit a gyerekek a telefonjukon tudnak kitölteni. „A Szent Gellért Ifjúsági Találkozó egy állomása is vagyunk. A diákoknak ugyanis húsz állomáson kell végigmenniük, amiért pecsétet és könyvjelzőt kapnak, délután pedig Szent Gellért ereklyéjét kell megkeresniük egy nyomozós játékkal.” Ezen a találkozón a Szent Benedek-iskola, a piarista iskola és a Karolina-iskola diákjai vettek részt.

A piaristák sátránál Tóth Zsanett, aki a reggeli flashmobot vezette, elmondta: minden ifjúsági találkozón szoktak táncolni és az egyházmegyei táborban is. „Szeretnénk megtanítani a fiataloknak, hogy drogok, alkohol és egyéb szerek használata nélkül is lehet jól érezni magunkat.”

Erdei Márk a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgálat részéről érkezett. Ez a szolgálat az állami gyermekvédelem nagy részét kiteszi, 13 megyében közel 6500 gyermek teljes felügyeletét jelenti. A mély beszélgetésekre az általuk kialakított sarokban bárkinek lehetősége van, de ezen túl van egy fontos feladatuk, a nevelőszülői hivatás népszerűsítése. „Bizonyos feltételeknek meg kell felelni, és egy többórás képzésen is részt kell venni, hogy valaki nevelőszülővé váljon.”

Képmás magazin címlapján a Biblia első fejezete köszön vissza: Isten a saját képmására teremtette az embert, férfinak és nőnek – ismerteti a magazin munkatársa, Urbán András a lapot. – ,,A mi magazinunkon úgy van: Képmás magazin, nőknek és férfiaknak. Elsősorban a keresztény nőket próbáljuk megcélozni, és rajtuk keresztül a családot. Aktualitásokat, szép életutakat, problémamegoldásokat mutatunk meg, de szórakoztatunk is keresztény konzervatív értékrend köré épülve.”

A KATTÁRS a családi napon megmutatta az egyház sokszínűségét, lelki gazdagságát, fiatalokhoz, rászorulókhoz, családokhoz és mindenkihez odaforduló tekintetét.

Vámossy Erzsébet

Forrás: Magyar Kurír