A katolikus iskolaügy miatt lemondott a főtanfelügyelő-helyettes

0
614
Fotó: Marosvásárhelyi Rádió

A marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium áldatlan helyzete miatt lemondott tisztségéről Illés Ildikó, Maros megye magyar főtanfelügyelő-helyettese.

Illés Ildikó sajtótájékoztatóban mondta el, hogy 18 éve próbálta intézni a Maros megyei magyar nyelvű oktatás ügyeit, és a katolikus iskola újraalapításának az ismételt ellehetetlenítése késztette a lemondásra. Az iskola harmadik megalapításának az önkormányzat által elfogadott szándéknyilatkozata szeptember 8-án egyetlen támogató szavazatot sem kapott a tanfelügyelőség igazgatótanácsában. Ezt a véleményezést azonban sem a kisebbségi oktatásért felelős oktatási államtitkár, sem a marosvásárhelyi önkormányzat RMDSZ frakciójának a vezetője nem tartotta lényegesnek. Szerintük december végéig kell egy olyan önkormányzati határozatot hozni, amelyhez elengedhetetlen a tanfelügyelőség kedvező véleményezése.

Illés Ildikó a Marosvásárhelyi Rádióban elmondta: a szeptember 8-i igazgatótanácsi ülésen nem a katolikus iskola megalapítása ellen szavazott, hanem az ellen, hogy a tanfelügyelőség a hozzájárulását adja az iskolahálózat átalakításához. Ezt a hozzájárulást azért nem tartotta indokoltnak, mert nem is kérte a helyi tanács, és a törvény sem írja elő. Úgy vélte: akkor követett volna el törvénytelenséget, ha igennel szavaz. Megjegyezte: sokan árulónak bélyegezték emiatt. Nyomatékosította, hogy mindig kiállt a katolikus iskola ügye mellett, de ez olyan közösségi ügy, amely meghaladja a hatáskörét, amelynek a sikerre juttatásához az egész közösség csapatmunkájára van szükség.

Ahogyan azt korábban mi is megírtuk: az iskola bejegyzési folyamatát azért kellett augusztus végén immár harmadik alkalommal újraindítani, mert a román legfelsőbb bíróság május 3-án kimondott jogerős ítéletében érvénytelenítette a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozását elrendelő miniszteri rendeletet. Az iskola, bár a római katolikus egyház épületeiben folytatta a működését, de a Bolyai Farkas Gimnázium jogi keretei között. Az iskola tanévkezdéséről ITT írtunk.

Forrás: MTI