Az idősek világnapjára készül a Gyulafehérvári Caritas

0
726
Fotó: Gyulafehérvári Caritas

Közeledik az idősek világnapja. Október 1-jét nyilvánította hivatalos ünnepükké az Egyesült Nemzetek Szervezete 1991-ben. A szépkorúak támogatását a Gyulafehérvári Caritas is szívügyének érzi, ezért létesített számos nappali foglalkoztató központot és idősotthont Erdély több településén. Emiatt szervez Alzheimer Cafét, bevezetőt a számítógépes eszközök világába, társasjáték-délutánokat, agytornát, kirándulásokat, angol nyelvű foglalkozásokat, szenior élménytáncot, egyéni és csoportos foglalkozásokat, támogatócsoportokat demenciával élők és hozzátartozóik, valamint daganatos betegek számára. Ezért kiemelkedően fontos az idősek világnapjának megünneplése is.

Idén több Hargita és Maros megyei helységben, különböző időpontokban zajlanak az idősek tiszteletére szervezett ünnepségek. Gyergyószentmiklóson és környékén, Erdőszentgyörgyön és Bözödön szeptember 21-én gyűltek össze ünnepi együttlétre a közösségi szociális szolgáltatásokban részesülő idős emberek.

Szeptember 28-án a marosvásárhelyi Deus Providebit Tanulmányi Házban, 29-én pedig a marosszentgyörgyi Szent György Általános Iskolában köszöntik a Caritas gondozásában lévő szépkorúakat. Szűk körben ünnepelnek a búzásbesenyői Gondviselés Háza Idősek Otthonában, Gyulakután és Szentdemeteren. Október 1–12. között Zetelakán, Oroszhegyen, Farkaslakán, Székelyudvarhelyen, Máréfalván, Kis- és Nagygalambfalván, Béta-Dobó-Vágáson, Kápolnáson, Boldogfalván és Székelybetlenfalván köszöntik az időseket a Caritas munkatársai.

A szépkorúak sorsát a Gedeon Richter Románia gyógyszergyártó vállalat is szívén viseli. 2021 őszén színes könyvcsomaggal, idén pedig adománnyal és egészségmegőrző folyóiratokkal támogatta a Caritas idősek számára kialakított központjait és programjait országszerte. Hargita Megye Tanácsa pedig azon Hargita megyei eseményeket és foglalkozásokat támogatta, amelyeket a szeretetszolgálat munkatársai az idős személyek köszöntésére szerveztek.

A Gyulafehérvári Caritas időseknek szervezett tematikus eseményeinek pontos helyszínéről, időpontjáról ide kattintva olvashatnak.

Orbán Júlia, Gyulafehérvári Caritas