Kibővített óvodát és bölcsődét szenteltek fel Madéfalván

0
461
Fotók: Bíró István/Hargita Népe

Madéfalván a XII. Hagymafesztivál keretében avatták fel vasárnap a magyar állam támogatásával kibővített katolikus óvodát és bölcsődét. Az épületet Kerekes László segédpüspök szentelte fel.

Az avatóünnepségen Potápi Árpád János, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára elmondta: a magyar állam mintegy 400 millió forintos támogatást nyújtott a katolikus egyház beruházásához, amellyel beépítették a meglévő Micimackó óvoda tetőterét. Az épület immár öt óvodai csoportnak és egy bölcsődei csoportnak tud korszerű ellátást biztosítani. Az államtitkár azért tartotta fontosnak a magyar állam pénzforrásaiból megvalósuló Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot, mert általa nemcsak a magyar, hanem a vegyes házasságban születő gyermekek számára is biztosított a magyar nyelvű óvodai képzést. Hozzátette: a magyar óvoda egyben ahhoz is hozzásegíti a családokat, hogy az óvoda után magyar iskolába írassák a gyermekeiket.

A kibővített óvodaépületet Kerekes László segédpüspök szentelte fel. Az avatóünnepségen részt vett Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, a térség szenátora, és Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke. Az épület kibővítése során a korábbi 495 négyzetméteres óvodát a tetőtér beépítésével 782 négyzetméteresre bővítették: a tetőtérben 20-20 gyerek befogadására alkalmas 3 óvodai termet alakítottak ki a hozzá tartozó illemhellyel és raktárhelyiséggel. Emellett kibővült a fűtés-, víz- és villanyhálózat, és az óvoda biztonsági rendszerei is kiépültek. A termeket új bútorral, korszerű oktatási eszközökkel, játékokkal szerelték fel, és megújították az óvoda udvarán kialakított játszóteret is.

Forrás: MTI