Az emberi hűséget Isten iránti hűségben mérjük

0
1041
Fotók: Teleki Adorján

A borongós időjárás ellenére ezúttal is megtelt a kovásznai templom a Szűzanyát köszönteni érkezett hívekkel, akik Kovásznáról, valamint a közeli és távoli településekről zarándokoltak az ünnepi alkalomra. A szentmisét ezúttal a Kovásznára frissen került plébános, Mátyás Károly celebrálta.

A Mária áhítat eseményei a szokásos sorrendben történtek, szentségimádással kezdődött, amelyen a Kikapcs-olsz ifjúsági együttes szolgáltatta az énekeket, és amely alatt a kovásznai hívek imádkoztak. A szentmisét Mátyás Károly plébános tartotta, aki az idén került Kovásznára az előző szolgálati helyéről, Székelyudvarhelyről. Szentbeszédében Máriát jóságos szépasszonynak nevezte, aki égi édesanyaként mindig ad nekünk.

„Van hozzá szíve és van, amiből adnia. Nem vár, hanem ad. Erős, de nem erőszakos. Olyan, mint a tavaszi napsugár, amely megolvasztja a jeget és életet fakaszt a tegnap még csonttá fagyott földeken. Az ő szépsége egyúttal hatalom is. Olyan hatalom, amely szelíd és ezért nem súlyt, hanem fölemel. Olyan hatalom ez, hogy aki a vonzásába kerül, csodás érzéssel telik el: a szív belső örömével, és boldogabbá válik” – mondta a plébános. Úgy fogalmazott: ha a szépség hatalom, akkor a hűség maga az élet, a lélek lüktető ereje. A család igazi élete is ezen áll vagy bukik. Kiemelte: lehet egy családban nézeteltérés vagy összeszólalkozás, de ez csak annyit jelent, mint a vasúti kocsik egymásnak ütközése vagy csikorgása a váltókon át. Amíg azonban a sínen maradnak szépen, párhuzamosan egymás mellett futnak, addig nincs baj. Az ünnepi szónok hangsúlyozta: amíg a hűség megmarad a családban, addig nem lehet tragikus karambol. Addig, amíg az édesanya lelkét betölti a hivatástudat, azaz a gyermekeiért, hitveséért vállalt küzdelem, ez Isten akaratának a teljesítése.

„Tudnunk kell, hogy miért élünk és mi az értékes számunkra. Érték a hűség, de ember emberhez csak úgy maradhat hűséges, ha hűséges maradt Istenhez is. Tanuljuk meg áhítattal kiejteni Mária nevét. Hívjuk őt mindenkor segítségül, úgy ahogyan Ő kérte: imádsággal” – fogalmazott szentbeszédében Mátyás Károly. A szentmise végén a kovásznai Ave Maria rózsafüzér-társulat tagjai vezették az ájtatosságot, majd ők is vitték a Szűzanya szobrát a gyertyás körmenetben. A következő Mária áhítatot október 15-én tartják, téli időszámítás szerint kezdődően, azaz 17 órakor szentségimádás és 18 órakor szentmise lesz, rózsafüzér ima és gyertyás körmenet. Az októberi áhítat ugyanakkor különösen ünnepi alkalom lesz, hiszen ekkor ünnepli a kovásznai közösség a Mária-áhítatok hatodik évfordulóját, erre az alkalomra a Gyimesekből is várják a híveket, akik majd imádkoznak és énekelnek a szentségimádás alatt, illetve mondják a rózsafüzért és viszik a Szűzanya szobrát a körmenetben.

A legutóbbi szentmisét IDE kattintva lehet megnézni.

Jánó Árpád akolitus