Rálőttek Konrad Krajewski bíborosra ukrajnai békeszolgálata közben

0
565

Rálőttek Konrad Krajewski bíborosra, a Szeretetszolgálat Dikasztériumának prefektusára, miközben Ferenc pápa nevében humanitárius segélyt vitt az ukrajnai Zaporizzsja város közelébe. A bíboros sértetlenül megúszta a támadást és folytatja küldetését.

Konrad Krajewski bíboros negyedszer tartózkodik Ukrajnában Oroszország február 24-i inváziója óta. Azért van ott, hogy humanitárius segélyt, rózsafüzéreket és vigaszt nyújtson Ferenc pápa nevében, aki a Szeretetszolgálat Dikasztériumának prefektusát küldte a háború sújtotta Ukrajnába.

A lengyel származású bíboros először Odesszába, majd Zaporizzsjába utazott, ahol jelenleg is tartózkodik. Küldetése értelmében a következő állomás Harkiv.

Krajewski bíboros szeptember 17-én, szombaton arról számolt be telefonon a Vatican Newsnak, miért volt az egy figyelemre méltó nap az életében. ,,A mai nap különleges nap” — mondta — ,,mert kilenc éve, hogy a szentatya pápai alamózsiássá választott, és ezen a napon szenteltek püspökké”. A bíboros 2013. szeptember 17-én lett püspök a Szent Péter-bazilikában. Ezen az évfordulón Krajewski bíboros egy katolikus és egy protestáns püspökkel, valamint egy ukrán katonával együtt az ukrajnai Zaporizzsja város közelében járt. Segítségükkel megrakta kisbuszát élelemmel, és a háború frontvonalához hajtott, egy olyan területre, ahová elmondása szerint ,,a katonákon kívül senki sem lép be” a heves tűzharcok miatt. Ő azonban pontosan azért ment oda, hogy barátsága kimutatásával, élelmiszerekkel és egyéb segélyszállítmányokkal segítsen a senki földjén rekedt embereknek. Amikor befejezte az ellátmányok kipakolását, Krajewski bíboros és karitatív kísérete könnyűfegyveres tűz alá került. A bíboros társaival együtt fedezéket keresett. ,,Életemben először” — mondta a Vatican Newsnak az eset után — ,,nem tudtam, hová fussak… mert nem elég futni. Tudni kell, hogy hová menjünk.”

Krajewski bíboros és a vele lévők sértetlenül megúszták az incidenst, és folytatták a kisbuszba felpakolt segélyek kiosztását. Még a nála lévő, a pápa által megáldott rózsafüzéreket is kiosztotta, akik kapták, a nyakukba akasztották azokat.

A szombati nap tehát a bíboros püspökké szentelésének különleges évfordulója volt. Úgy jellemezte utólag, hogy ,,kegyelem nélkül”, amelyre — ahogyan ő maga a húsvéti triduum utolsó misszióján fogalmazta — ,,nincsenek sem könnyek, sem szavak”. Az eset után Krajewski bíboros elismételte, meggyőződése, hogy mást nem lehet tenni, csak imádkozni és ismételgethetni: ,,Jézus, bízom benned”.

Gabriella Ceraso, Devin Watkins

Forrás: Vatican News (angol)

Fordította és szerkesztette: Bodó Márta