Magyar állami kitüntetésben részesült Borcsa Gergely csíksomlyói kántor

0
1511

Novák Katalin magyar köztársasági elnök az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából kitüntetésben részesített nyolc neves erdélyi személyiséget a magyar közösségekért végzett önzetlen és példaértékű szolgálatukért. A díjakat szepetember 13-án, kedden adták át Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán, a csíkszeredai Lázár-ház dísztermében.

Magyar állami kitüntetéseket vehetett át ünnepélyes körülmények között nyolc erdélyi személyiség Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán kedd délután. A kitüntetéseket Tóth László főkonzul adta át a díjazottaknak. Köszöntőjében jelezte: a maguk munkakörében mindannyian olyan értéket teremtettek, amivel előbbre vitték a helyi és a tágabb magyar közösség ügyét. A laudációkat Percze László konzul olvasta fel, majd az egyenkénti díjazások után az ünnepeltek néhány mondatban megköszönték, hogy magas rangú kitüntetésben részesülhettek.

Önzetlen szolgálat a közösségért

Borcsa Gergely több mint három évtizedes kántori szolgálata, valamint az árva és rászoruló gyermekek, illetve fiatalok zenei oktatásában végzett önzetlen munkája elismeréseként a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült. A balánbányai születésű kántor jelenleg a csíksomlyói Szent Péter és Pál-plébánián dolgozik. Hajléka „hétvégi otthont” nyújt több árva és rászoruló gyermeknek, helyet ad zenei próbáknak, menedéket jelent utazóknak és zarándokoknak egyaránt. Önzetlen és önkéntes munkával zenei képzést is ad a környék gyermekeinek és fiataljainak.

Forrás: Székelyhon.ro