Gondolatok az iskoláról 4. A tanítás értelme és célja

0
607
Fotó: Segítő Mária-Líceum Facebook-oldala

Simó Gáspár évkezdő gondolatai a diákokhoz

A tanárok, az oktató-nevelő testület tagjai, szüleitekhez hasonlóan mellettetek, veletek élve, dolgozva, a legjobb képességeik szerint törekszenek benneteket a megfelelő ismeretekben, lelkületben, magatartásban részesíteni, támogatni. Próbálnak a megfelelő szellemi, lelki táplálékhoz juttatni, hogy nemsokára életképes, erős, élni tudó egyénekké fejlődjetek. Úgy érzem igaz, hogy a nevelő testület nap mint nap az „életét adja”, hogy életképes, egészséges, bátor és derűs, az élet harcát vállalni tudó, jellemes emberek lehessetek. Persze nem tesznek, nem teszünk többet, mint amire az Úr a természet által tanít, s sokkal kevesebbet, mint amit ő szeretetből megtett értünk. A pedagógusoknak kötelességük, hogy segítsenek a személyiségetek fejlődésében, az ismeretek elsajátításában, hogy a jó Isten által megálmodott személyekké váljatok, de ehhez kell a ti erőfeszítésetek is. Nélkületek a nevelők, tanítók, tanárok munkája falrahányt borsó. Ezért kérlek a nevelők nevében: ti is tegyetek meg mindent a személyiségetek fejlődése, az ismeretek elsajátítása érdekében. Erőlkdödjetek az ismeretek, készségek, képességek elsajátítása érdekében.

Egy alkalommal, láttam az ablakon keresztül, hogy egy édesapa a kislányát felültette a hintára. Miután felültette a háta mögé került, s meglökte. A hinta lengett a kislánnyal, aki szemmel láthatóan nagyon boldog volt. Egy idő után az apukája kezdte mondani és mutogatni a kislánynak, hogy mozgassa a lábát, dőljön előre és hátra, mert ez által tudja magát mozgatni.

Azt gondolom, ez lenne az iskolai nevelés, tanítás értelme és célja: mellettetek állunk, tanítunk, hogy életetek hintáját megtanuljátok magatok mozgatni, s képessé váljatok ti is arra, amit mi szívesen megteszünk az Úr Jézus példája szerint. Mi szeretettel állunk mellétek, hogy életképes, boldog, élni és éltetni tudó emberekké váljatok. Fogadjátok el mellétekállásunkat, munkánkat, és legyetek készségesek minden jóra!

Az írás megjelent a Vasárnap szeptember 11-i számában a Megváltozott keretekkel és állandó emberséggel az új tanévben, Az oktatás ünnepei és hétköznapjai című összeállítás részeként.

MEGOSZTÁS