Pápai szertartások az ősz folyamán: szentmise a II. vatikáni zsinat évfordulóján

0
637
1962. október 11-én nyitotta meg XXIII. János pápa a II. vatikáni zsinatot. Fotó: Vatican News

Utazás Kazahsztánba, Materában az olasz nemzeti eucharisztikus kongresszus lezárása, szentté avatások és szentmise a II. Vatikáni zsinat 60. évfordulójára – ezek lesznek a következő időszakban Ferenc pápa főbb hivatalos programjai, melyeket a szentszéki sajtóközpont tett közzé. Október 11-e Szent XXIII. János emléknapja: 60 évvel ezelőtt, 1962. október 11-én Roncalli pápa a Szent Péter-bazilikában megnyitotta a II. vatikáni zsinatot. Erre emlékezve fog Ferenc pápa szentmisét celebrálni a vatikáni bazilikában október 11-én délután 5 órakor.

2014-ben ezen a napon avatta szentté elődét, mint ahogy hatvan évvel ezelőtt is ekkor hangzott el XXIII. János legendássá vált beszéde, amelyet a II. vatikáni zsinat megnyitásának estéjén, 1962. október 11-én mondott el dolgozószobája ablakából. Naplemente után a rómaiak és a zarándokok fáklyás körmenetet rendeztek, amely a Szent Péter térre érve a sok apró fényből végül keresztet formált. A pápa így fordult a téren lévőkhöz: „Azt mondhatjuk, hogy ma este még a hold is sietett… nézzétek csak, ott fent… hogy megnézze ezt a látványosságot. Amikor hazatértek, otthon találjátok majd a gyermekeket. Simogassátok meg őket, s mondjátok nekik: Ez a pápa simogatása.”

Kazahsztán: vallásközi találkozó

A szentszéki sajtóterem által közzétett liturgikus programok között első helyen szerepel Ferenc pápa közelgő, 38. nemzetközi utazása. Szeptember 13−15. között Kazahsztánba látogat, hogy részt vegyen a világ- és a hagyományos vallások vezetőinek 7. kongresszusán.

Matera: eucharisztikus kongresszus

Szeptember 25-én a szentatya lelkipásztori látogatást tesz a dél-olaszországi Matera városában, hogy lezárja a 27. olasz Nemzeti Eucharisztikus Kongresszust. A négynapos rendezvény témája: „Térjünk vissza a kenyér ízéhez.”

Október: szentté avatások és zsinati évforduló

Október 9-én délelőtt 10.15-kor Ferenc pápa szentmisét mutat be a Szent Péter téren, amelynek során szentté avatja boldog Giovanni Battista Scalabrini piacenzai püspököt, a Szent Károly misszionáriusai Kongregáció alapítóját, valamint Artemide Zatti örökfogadalmas szalézi testvért, aki Argentínában a betegekért végzett szolgálatáért ismert.

Október 11-én délután 5 órakor a pápa szentmisét celebrál a zsinat megnyitásának 60. évfordulója alkalmából a Szent Péter-bazilikában.

November: halottak napja

Végül november 2-án, halottak napján a Szent Péter-bazilika katedra oltáránál a szentatya engesztelő szentmisét mutat be az elmúlt év során elhunyt bíborosok és püspökök lelki üdvéért.

Forrás: Gedő Ágnes, Vatican News