Kalazancis tanévnyitó

0
913

Hagyományos helyszínen, a nagytemplomban gyűltek össze a nagykárolyiak a katolikus iskola megnyitóján, számolt be róla a Szatmári Friss Újság hasábjain Végh Balázs. A hagyományokhoz híven idén is a nagykárolyi Kalazanci Szent József-templomban került sor a katolikus líceum tanévnyitó hálaadására. A Veni Sancte szentmisét Schönberger Jenő püspök celebrálta.

A főpásztor a szentmise végén elmondta: „A legfontosabb, hogy szeretettel kell a diákok felé közeledni. A szülőknek szeretném megköszönni, hogy keresztény iskolát választottak gyerekeik számára, és a katolikus líceumba íratták be őket tanulni” – majd szép tanévet kívánt az iskolakezdőknek a püspök, aki tréfásan elismerte, hogy a ballagás és a tanévzáró alkalmával nagyobb az öröm és a taps, mint a tanévnyitó során, de az iskolakezdés az első lépés a diplomaosztó felé.

Kocsis Alíz, a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum igazgatója is eredményes tanévet kívánt a diákoknak. A 2022/23-as tanévben az iskola egy előkészítővel és két kilencedik osztállyal kezdi meg működését. „Legszebb reményeinkben az iskola olyan intézmény, amely biztonságot nyújt a diákok számára, és segít nekik tehetségük gondozásában, maximális kibontakozásában. Tudom és hiszem, hogy iskolánk minden tanára, munkatársa ennek az elvnek a mentén kezdi meg a tanévet, és dolgozik majd folyamatosan” – emelte ki ünnepi felszólalásában az intézményvezető.

Kocsis emlékeztetett, hogy sajnos ez az idei immár a negyedik tanév, amely nem a rendes kerékvágásban indul, nem a korábban megszokott, jól bevált keretek mentén halad. „Ha visszatekintünk az utóbbi időszakra, idei végzőseinknek, a nyolcadikosoknak és a tizenkettedikeseknek eddig egyetlen olyan tanévet sem sikerült elvégezniük, amely a jól megszokott módon strukturálódott volna” – fejezte ki sajnálatát az igazgatónő. A normális munka kerékkötőiként az intézményvezető a kirobbant világjárvány veszélyeit, a felmerült energiaválságot, a kellőképpen ki nem dolgozott tanügyi reformokat említette. Ezek az elmúlt időszakban nemcsak az iskolakezdésre, de az egész tanév menetére is rányomták bélyegüket. Ezért folyamatosan megoldandó problémák sora, felmerülő kérdések, bizonytalanság és felborult rend jellemezte a tanügyi munkát. Ezek nemcsak a diákokra, hanem a szülőkre és a pedagógusokra is komoly nyomást gyakoroltak. „Ha visszatekintünk az eltelt évekre, számba vehetjük, hogy mennyi mindent kell folyamatosan magunkkal cipelnünk a tanév során nem csak a valós, fizikai, de a lelki iskolatáskánkban is” – tette hozzá Kocsis, aki arról is beszélt, hogy a fölösleges dolgokat ki kell pakolnunk még most, a kezdetek kezdetén, hogy sem a magunk, sem pedig a társaink életét ne nehezítsük velük.

Végül egy példabeszéd nyomán arra biztatta a diákokat, tanárokat, szülőket: is: Istenre, az alkotóra bízzuk munkánkat, fáradozásunkat, ő jobban tudja, mire van szükség az életben maradáshoz, a fejlődéshez. Az igazgatónő az Istenbe vetett hittel és bizalommal kívánt eredményes tanévet diákoknak, tanároknak egyaránt, és nyitotta meg hivatalosan is az idei iskolai tanévet.

Forrás: Szatmári Friss Újság

Fotók: Végh Balázs