A kassai vértanúk ünnepe, az önálló magyar jezsuita provincia születésnapja

0
771

Szeptember 7-én a magyar jezsuita rendtartomány védőszentjeinek, az 1619-ben kivégzett kassai vértanúknak az emléknapját ünnepli, és az önálló magyar provincia születésnapját.

Az idei év azért is különleges, mert szeptember 22-én lesz száz esztendeje, hogy az első magyar jezsuita, Szarvas Miklós megérkezett a kelet-ázsiai országba, hogy ott harminckilenc társával együtt bő három évtizedig működtessék missziójukat.

Budapesten a Párbeszéd Házában ma az ünneplés délután fél 6-kor kerekasztal-beszélgetéssel indul, a magyar jezsuiták száz éve indított kínai missziójáról beszélgetnek és bemutatják a jubileumra készített MIND-lapszámot, majd este 7-től a Jézus Szíve-templombsn ünnepi szentmisét ünnelnek, ami a templom kertjében agapé és az idei Szent Ignác-díjak átadása követ.

A 100. évforduló alkalmából a rendtartomány ingyenes lapja, a MIND kivételesen száz oldalon jelenik meg szeptember első hétvégéjére, és elejétől a végéig a kínai misszióról szól, interjúkkal, cikkekkel, korabeli fényképekkel. A lapszám ezen a linken online már most elérhető, és PDF-formátumban, valamint az issuu.com-on lapozva olvasható.

Forrás: jezsuita.hu