Ferenc pápa Novák Katalin köztársasági elnökkel találkozott

0
816
FOtók: MTI/Sándor-palota

Augusztus 26-án, csütörtökön délelőtt a pápa hosszú magánkihallgatáson fogadta a magyar államfőt, Novák Katalint. A találkozónak három fő témája volt: a jövő évben esedékes magyarországi pápalátogatás, az ukrajnai háború és a családok támogatása. A szentatya jövő tavasszal tehet apostoli látogatást az anyaországba.

Ferenc pápa és Novák Katalin 45 percen keresztül beszélgettek négyszemközt spanyol nyelven, tolmács nélkül. A pápai audienciát követően Novák Katalin találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Richard Gallagher érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolataiért felelős titkárával. Az államtitkárságon a szívélyes légkörben folytatott megbeszéléseken felidézték a pápa tavaly szeptemberi budapesti látogatását az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából. A felek elégedettségüknek adtak hangot a jó kétoldalú kapcsolatokért. Ezután néhány közös érdeklődésre számot tartó kérdést tekintettek át, mint például a család, az élet kultúrájának előmozdítása, valamint a fiatalok és a közel-keleti keresztények helyzete. A tárgyalásokon szóba került az ukrajnai háború és a béke iránti elkötelezettség is.

Népi motívumos stóla ajándékba

Az audiencia végén Ferenc pápa megajándékozta a magyar államfőt egy bronzszoborral, amely egy gyermeket ábrázol, aki segít egy másik gyermeknek felállni. Az alkotáson két felirat szerepel: „szeretni” és „segíteni”. A pápa továbbá átadta az elnök asszonynak az idei béke világnapi üzenetét, az emberi testvériségről szóló dokumentumát és a Vatikáni Könyvkiadó által kiadott kötetet, amely a pápa 2020. március 27-én a Szent Péter téren tartott Statio Orbis-szertartásának állít emléket. Novák Katalin a szentatyának egy magyar népi hímzésű miseruhát ajándékozott stólával, Liszt Ferenc „Két legenda” (Légendes) zongoradarabjának CD-felvételével és kottájával együtt a Talentum Hungaricum „Zenében a tehetség!” zenei válogatás CD felvételével, valamint dr. Kovács Levente „Evangélium 21” című művészeti gyűjteményével kiegészítve. Az ajándék egy egyedi tervezésű, kézzel hímzett liturgikus öltözet és annak részeként egy díszes stóla, ez Magyarország meghatározó tájegységeire jellemző népművészeti stílusokat jelenít meg. A motívumok a kalocsai, a békési szűcs, a nógrádi palóc, a mezőkövesdi matyó, a sióagárdi, valamint az úgynevezett úri díszítés formáit követik. A stóla díszeinek hímzésében maga Novák Katalin is részt vett. A miseruhát Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek áldotta meg.

Liszt Ferenc „Két legendája” az 1860-as évek elején született, a két darabot valószínűleg 1863-ban fejezte be. A komponista ekkoriban Rómában élt, egyházi szerepre készült, kimondott elhatározása az egyházi zene megújítása volt. Nagy nyilvánosság előtt nem zongorázott, legfeljebb szűkebb körben, világi művet alig írt. Ideáljai ekkor már nem a hősök, hanem azok a jámbor szentek voltak, akik a könyörületesség megtestesítői voltak: Szent Erzsébet, Assisi Szent Ferenc vagy a maga védőszentje, Paolai Szent Ferenc. A „Két legenda témája” Szent Ferenc életének egy-egy nevezetes epizódja. A két darabot Liszt mutatta be 1865. augusztus 29-én, a Pesti Vigadóban tartott jótékonysági hangversenyen.

A Nemzeti Tehetség Központ 2020-ban egy új kezdeményezés keretében hozta létre a „Talentum Hungaricum” nevű pályázatát, amely lehetőséget biztosított arra, hogy a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat elnyert fiatalok megcsillogtathassák zenei tehetségüket. A szakmában igen elismert zsűritagok véleménye alapján 17 tehetséges fiatal került ki nyertesként, akik lehetőséget kaptak profi stúdiófelvételek, illetve saját maguk által előadott műveket tartalmazó zenei CD elkészítésére.

Az „Evangélium 21” művészeti gyűjtemény kezdeményezői a művészetet, a hitet és a tudományt, akárcsak a reneszánszban, egységben látják. Éppen ezért multidiszciplináris műveltségű tudósok válogatták ki, majd csoportosították azokat a bibliai igéket, amelyek a ma embere számára kiemelt jelentőséggel bírnak. Ezek gondolataiból és érzéseiből érlelte ki tizenkét kortárs magyar művész azokat a műalkotás-együtteseket, amelyek 12 egységben mutatják be Jézus életének, cselekedeteinek, a megváltáshoz vezető útjának főbb egységeit.

Elkezdődhetnek a magyarországi pápalátogatás előkészületei

Az elnök asszony az audiencia után a sajtónak elmondta, hogy a találkozónak három fő témája volt: a jövő évben esedékes magyarországi pápalátogatás, az ukrajnai háború és a családok támogatása. Novák Katalin hivatalos meghívólevelet adott át Ferenc pápának, egyúttal arra kérte, hogy jövőre látogasson el Magyarországra. A szentatya megerősítette, hogy szándékában áll a látogatás, így elkezdődhet a pápalátogatás előkészítése – tette hozzá a köztársasági elnök. A magyar államfő azt mondta, hogy a pápa jövő tavasszal érkezhet Magyarországra. Novák Katalin a találkozó második témájára, az ukrajnai háborúra térve ismertette: Ferenc pápával megállapították, hogy „közös érdek” a mielőbbi béke. Hozzátette: a szentatya a békéért imádkozik, a békéért szólal fel, és megtesz mindent, amire lehetősége van, hogy a béke követe lehessen. Szavai szerint csütörtöki látogatása a magyarok béke iránti elköteleződését erősítette meg.

A köztársasági elnök azt is elmondta, hogy a pápával hosszan beszéltek a családok támogatásáról, a magyar családpolitikáról, valamint a hagyományos családi értékek, a hagyományos családmodell megőrzése melletti kiállás fontosságáról. Szóba került,hogy a fiatalok milyen gyakran találkoznak azzal a káros megközelítéssel, amely szerint a gyermek teher, nyűg, ökológiai lábnyoma miatt veszélyt jelent a Föld fennmaradására és a szakmai kiteljesedés útjába áll. Novák Katalin személyes küldetésének nevezte, hogy elmondja a fiatal nőknek: nem érdemes lemondani a gyermekvállalásról csak azért, mert valaki szereti a munkáját, szeretne a hivatásában kiteljesedni. Az államfő szavai szerint Ferenc pápa nagyon meglepődött a magyar családpolitika eredményein, hogy megduplázódott a házasságkötések száma és felére csökkent az abortuszok aránya, majd szomorúan fogalmazta meg azt a megállapítását, hogy a házasság mennyire kiment a divatból Európa-szerte és a fejlett világ jelentős részében. A pápa kiemelte: vissza kell utasítani a hagyományos családok felbomlasztását célul kitűző káros ideológiát. A szentatya ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy szükség van női vezetőkre a világban. A katolikus egyházfő egyúttal arra bátorította őt, hogy női államfőként, amikor csak lehetősége van, álljon ki a békéért. Novák Katalin kiemelte: a szentatya áldását is magáénak tudhatja, azt mondta: „ezt az áldást viszem haza a magyar embereknek”. Hozzáfűzte: a találkozón szóba került Magyarország segítsége az üldözött keresztények számára, amely missziót folytatják és a Vatikán támogatja is ezt.

Forrás: Vatican News; MTI

A Vatikáni Rádió magyar szerkesztőségének interjúját Novák Katalinnal ITT nézhetik meg.