Készen állnak a közeljövő tervei az alcsíki cigánypasztorációban

0
846

Az alcsíki cigánypasztoráció idén szeptembertől új évadot kezd a tevékenységei területén. A 2022-2023-as évre is számos programmal készülnek a vezetők és az önkéntesek az alcsíki, valamint a Kászonokban élő cigány családok számára.

Az új évad idén szeptemberben önkéntes továbbképzővel indul Büdösfürdőn, ahol egy egész hétvégén át szakemberektől tanulhatnak az önkéntesek arról, hogy a munkájuk, a segítségük milyen eszközökkel tehető hatékonyabbá és sikeresebbé. Fontos, hogy az új munkatársak is minél inkább rálássanak arra, hogy a cigányokkal való munka mennyire sokoldalú, ezért szükséges, hogy egy alapfokú szakmai háttértudással is rendelkezzenek.

Ugyancsak szeptemberben elindul a cigány gyerekek számára a táncoktatás, amely a tervek szerint négy helyszínen zajlik, Nagytusnádon, Csíkkozmáson, Csíkszentmártonon és Kászonokban. A táncokat Sándor Gizella és Barcsa János oktatják az érdeklődőknek. A táncoktatás mellett az éneket kedvelő gyerekeknek is lesz program, mivel egy száztagú cigány gyermekkórushoz folyik jelenleg is a gyerekek toborzása. A kórusért Sándor Gizella és Csillag Ottó felel. A hónap végén, a 2023-as évben elsőáldozó gyerekek számára lesz egy zarándokút Gyulafehérvárra, a Szent Mihály-búcsúra.

Október sem marad program nélkül, ugyanis egy lelkigondozói sorozat veszi kezdetét, amelyet Gondos Irma és Benedek Éva lelkigondozó szakemberek tartanak. Az advent beköszöntével kerületi lelkinap lesz a felnőttek számára, ahol egy meghívott pap tart előadást, és segít a karácsonyra való ráhangolódásban. Az advent során ajándékosztó akcióra is lesz karácsonyra készülődve.

Az új év első pár hónapja a felkészülésről szól majd, hiszen április 15-én ismét megrendezésre kerül a cigányok világnapja, amelynek szervezése hosszabb időt igényel.

Május a cigány fiatalok számára izgalmas hónap lesz. Első alkalommal lesz a körükben bérmálkozás, így ők is felnőtté válnak a kereszténységben, valamint családok napját is megszervezünk.

A nyár beköszöntével a programok is sűrűsödnek. Júniusban kirándulás szerepel a szervezők tervei között, júliusban a már megszokott gyereknapok lesznek ismét terítéken, amit a nagyszámú érdeklődésnek köszönhetően bővítve, már három alkalommal fognak az önkéntesek levezényelni.

A tervezett programokat áttekintve elmondható, hogy az alcsíki cigánypasztoráció munkatársaira nagyon sok munka vár az elkövetkező hónapokban. Több tíz önkéntessel karöltve próbálják megmutatni a köztük élő cigányoknak a krisztusi szeretetet, a segítőszándékot, valamint olyan élményeket adni a gyerekek számára, amelyekből hovatartozásuk, szociális helyzetük miatt soha nem részesülnének. Imádkozzunk értük, hogy munkájuk sikeres és gyümölcsöző legyen!

Balog Apollónia sajtófelelős

Fotók: az alcsíki cigánypasztoráció Facebook-oldala