Clairvaux-i Szent Bernát – Templombúcsú Ruszkabányán

0
753

Augusztus 20-án, szombaton, Clairvaux-i Szent Bernát napján a nándorhegyi plébániához tartozó ruszkabányai közösség a templombúcsút ünnepelte.
A ruszkabányai római katolikus templom az egyetlen a temesvári egyházmegyében – és valószínűleg egész Romániában –, amelyet Clairvaux-i Szent Bernát ciszterci szerzetes tiszteletére szenteltek fel. A szentmisét 11.30 órakor Călin Ciocian nándorhegyi plébános celebrálta, a zenei szolgálatot prof. Daniela Chițiga, a nándorhegyi plébánia orgonistája és több kórustag látta el. A liturgiát megelőzően, 10 órakor a resicabányai Enzian, a temesvári Banater Rosmareiner és a dettai Edelweiss néptánccsoportok német népviseletbe öltözött tagjai, felnőttek és gyermekek vonultak a templom elé, majd onnan tovább a polgármesteri hivatalhoz.

A résztvevőket a temesvári “Banater Musikanten” fúvószenekar kísérte. Az ünnepség a művelődési ház udvarán a hagyományos Kirchweih-fa felállításával és rövid zenés-táncos műsorral folytatódott. Érdemes megemlíteni, hogy a jelenlegi művelődési ház a Hoffmann család háza volt, szemben a Maderspach család házával. Mindkét családnak meghatározó szerepe volt a Bisztra-völgy, Nándorhegy, Ruszkabánya, Ruszkica iparának, kultúrájának és vallási életének megalapozásában, fejlesztésében.
Ciocian atya prédikációjában bemutatta Clairvaux-i Szent Bernát, a bencés szerzetesi élet reformátora és a ciszterci rend alapítója életét, hivatásának történetét. Végezetül az atya felhívta a figyelmet Szent Bernát imájára: “Emlékezzél, ó, legszelídebb Szűz Mária…”, amely a szerző mélységes tiszteletét fejezi ki az Istenszülő iránt.


A szentmise végén Daniela Bărbulescu asszony, a Bánsági Német Demokrata Fórum ügyvezető titkára, Sergiu Adrian Toma, Ruszkabánya polgármestere és Călin Ciocian atya köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a Kirchweih megszervezéséhez. Ezt követte a Kirchweih-fa és a hívek ünnepélyes megáldása.


A szentmise után a tánccsoportok előadása következett a templom előtt és a szomszédos művelődési ház udvarán.
A templombúcsú szervezői: a Bánsági Német Demokrata Fórum, a ruszkabányai Polgármesteri Hivatal és a Nándorhegyi Római Katolikus Plébánia, a résztvevő táncegyüttesek támogatásával.

Forrás: a temesvári Püspökség sajtóirodája