Hit és élet iskolája – Pueri Cantores egyházzenei találkozó Krakkóban

0
687

Július 29–31. között tartott Krakkó belvárosában, a Wawel királyi vár árkádos udvarában a Lengyel Pueri Cantores Szövetség XI. Kongresszusa közel 800 énekes közreműködésével. Az idei kórustalálkozónak magyar vendégei is voltak: a székesfehérvári Vox Mirabilis Kamarakórus, valamint a a veszprémi Padányi Katolikus Iskola kórusai. 

 A Nemzetközi Egyházzenei Szövetség több évtizedes múltra tekint vissza; a cél imádkozni és énekelni a világ békéjéért, egységéért. A szövetségnek 43 ország tagja, amelyek több mint 1000 kórust egyesítenek. Lengyelország harminc éve csatlakozott az egyházzenei énekkarok Franciaországból induló, 1944 óta pápai támogatással működő nemzetközi egyesületéhez, a Pueri Cantores énekkari találkozók mozgalmához.

Lengyelországból 21 kórus érkezett a karkkói találkozóra, Biała Podlaska, Częstochowa, Inowrocław, Krakkó, Lublin, Płock, Poznań, Tarnów és Wodzisław Śląski településekről, valamint fehérorosz és magyarországi kórusok. Bár Magyarország sajnos még nem tagja e nemzetközi szervezetnek, kiemelt vendégként képviselte hazánkat a székesfehérvári Vox Mirabilis Kamarakórus Zemlényi Katica karnagy vezetésével, illetve testvériskolai kapcsolatai révén meghívást kaptak a lengyelországi prezentációs nővérek iskolájának kórusához kapcsolódva a veszprémi Padányi Katolikus Iskola kórusai is Hutvágner Erika és Zsilinszky Cecília vezetésével.

A Padányi-iskola énekkarai a rzeszow-i (2017) és a lublini (2019) Pueri Cantores után harmadik alkalommal vehettek részt ezen a felemelő, fiatalos, mély lelki élményt adó, katolikus énekkari találkozón, melynek alapgondolata ugyanolyan aktuális, mint 1944-ben, az alapítás idejében volt: a békéért való imádság.

A krakkói találkozó a „Veni Sancte Spiritus” jegyében zajlott, ahol minden nemzet a saját nyelvén imádkozott július 30-án, szombaton Marek Jędraszewski krakkói érsek celebrálásával a főtéri Mária-templomban.

A fehérvári kórus nagy sikerű koncertet adott Krakkó gyönyörű Jézus Szíve templomában azzal a neves Pueri Cantores Tarnovienses ifjúsági férfikarral, akiknél 30 évvel ezelőtt indult el az egyházi kórusszövetség. A közönség hosszú percekig tartó álló vastapssal köszönte meg a felemelő zenei élményt és a közös kórusművet.

„A Pueri Cantores a hit és az élet iskolája, az Isten és a felebarát iránti szeretet iskolája, a különleges szolgálat iskolája az Egyházban és az Egyházért. Szükségünk van ilyen iskolákra!” – mondta Stanisław Dziwisz bíboros a záró szentmisén a II. János-Pál Szentélye katedrálisban.

„Nagyon örülünk, hogy mi is részesei lehettünk ennek a felemelő zenei és lelki eseménynek. Rendkívül megtisztelő, hogy most már a Vox Mirabilis Kamarakórus is hivatalosan tagja ennek a nemzetközi kórusszövetségnek. Visszavárnak minket Krakkóba, de Tarnovba, Żoryba és Wodzisławba is kaptunk meghívást, sőt szeretnék a szövetség vezetői, ha rajtunk keresztük szerveződne Magyarországon a Pueri Cantores – ennél nagyobb megtiszteltetés nem is érhetett volna minket!”  –  fogalmazott az út kapcsán Zemlényi Katica, a Vox Mirabilis művészeti vezetője.

Forrás és fotó: Magyar Kurír / Árpád-házi Szent Kinga Kulturális Egyesület; Vox Mirabilis Kamarakórus