A romániai csehek folklórfesztiválon mutatták fel értékeiket

0
621
Fotók: Claudia Sembera, Iosif Mleziva, Sofia Stepnicica/a temesvári püspökség sajtóirodája

Bigér község adott otthont augusztus 6-án a romániai csehek 18. folklórfesztiváljának. A Romániai Szlovákok és Csehek Demokratikus Szövetsége által szervezett és a Cseh Köztársaság bukaresti nagykövetsége által támogatott fesztiválon hivatalos személyek – a csehek és szlovákok parlamenti képviselője, a cseh nagykövetség képviselői, helyi képviselők –, a helyiek és a Bánság-szerte élő csehek vettek részt, akik azért gyűltek össze, hogy bemutassák jellegzetes hagyományaikat, népművészetüket, amelyekre méltán büszkék.

Az esemény 11 órakor ünnepi szentmisével kezdődött, amelyet Josef Přelouček celebrált a bigéri templomban. A fesztiválon Iosif Mleziva helyi festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás, akinek munkásságát messze a cseh Bánság határain túl is értékelik. Délután az egyes falvak népviseleteinek felvonulása, majd kulturális program következett népdalokkal és -táncokkal, amelyeket a különböző települések gyermek-, ifjúsági és felnőtt kórusai adtak elő, olyan közelmúltbeli hagyományokkal, mint a „Perličky českých vesnic”. A kulturális program után késő éjszakáig tartó táncmulatság következett, a zenéről és a jókedvről a csehországi csehek által kedvelt Bohemia Gernik zenekar és a fiatal Robert Voniafca gondoskodott.

A cseh népünnepélyt minden évben megrendezik, és a cseh falvak elnéptelenedésével kapcsolatos egyre borúsabb előrejelzések ellenére a jelenlévők magas száma – nemcsak a vendégek, hanem különösen a helyi résztvevők – azt mutatja, hogy a csehek elszántan próbálnak nemzetiségi csoportként megmaradni a Néra és a Duna völgye közötti hagyományos enklávéjukban.

Forrás: a temesvári püspökség sajtóirodája

MEGOSZTÁS