Együtt, itthon, a családban!

Gyermek- és családi nap Lemhényben

0
859

Az idei nyár sem telhetett el az egyházközség gyermek- és családi napja nélkül, amikor a figyelem a családok felé fordult hangsúlyozva azok erejét, értékét, fontosságát.

A tavalyi évben nagy sikernek örvendő rendezvényt idén második alkalommal rendezték meg augusztus 6-án, szombaton a lemhényi Szent Mihály római katolikus plébánián. A családi napot a helyi egyház szervezte önkéntes segítőkkel, partnerségben a helyi önkormányzattal, az RMDSZ Lemhényi Nőszervezetével, a Bem József Általános Iskolával, a Lemhényi Ifjúsági Szervezettel.

Csillogó szempárokkal volt tele és gyermekek hangjától volt hangos a templom, valamint a plébánia udvara, hiszen ismét lehetőség nyílt kicsiknek és nagyoknak színesebbnél színesebb programokon részt venni. A szervezők nagy erőkkel készültek, hogy a családok valóban megtalálják mindazt, amivel kikapcsolódhatnak, feltöltődhetnek, egy kicsit megpihenhetnek.
Az idei év mottója, Együtt, itthon, a családban!, megerősíti azt a tényt, hogy az az igazi, amikor itthon, együtt van a család. Együtt lenni igenis jó! Ez az a melegség és biztonság, amit az embernek éreznie kell.

Az eseményt ünnepi szentmise nyitotta. Hölgyes Pál Zsolt helyi plébános Urunk színeváltozásáról elmélkedve kifejtette: a mai nap arra szólít bennünket, hogy találkozzunk Jézussal és az isteni szeretet közelségében merjük rábízni magunkat. A tanítványokhoz hasonlóan tapasztaljuk meg, hogy nincs gond, nyugtalanság és szomorúság Isten közelében, érezzük azt, hogy „Uram, jó itt nekünk! ”

A családi nap egyik fontos mozzanata a cserkészethez kapcsolódik, ugyanis Ilyés Botond és családja a cserkészéletről nyújtott ízelítőt a lemhényiek számára. A gelencei Nagyboldogasszony cserkészcsapat vezetője elmondta, hogy a cserkészet Isten, haza, embertárs szolgálatára neveli cserkészeit. Ilyés Mária megtanította a kicsiknek és a nagyoknak egyaránt, hogyan is tapsol egy cserkész. A lemhényi plébános reménykedik abban, hogy Lemhényben is elindul a mozgalom, hisz a településen vannak lelkes fiatalok, akik nagyon nyitottak és segítőkészek.

A gyermek- és családnapra ellátogató személyek nemcsak a szellemiekben gazdagodhattak; az izgalmas kalandok, a programok, a közösen eltöltött minőségi szabadidő a pihenést, a lazítást, a nyugalmat is szolgálta. Különféle szórakoztató vetélkedőket szerveztek számukra: autót húztak, lovagoltak, fociversenyen vettek részt, íjászkodtak, vízibomba csatáztak. A közös programok mellett a gyerekeknek számos kézműves tevékenység, játék állt rendelkezésükre, így senki nem unatkozhatott egy pillanatig sem.
A családok az egész napot ünnepi áldásban, felebaráti szeretetben töltötték el.

Az esemény lelkének mondható Hölgyes Pál Zsolt plébános azt szeretné, ha a családi nap az egyházközség meghatározó, fontos ünnepévé válna az elkövetkezendőkben, ezért minden év augusztusának első szombatján gyermek- és családi napot fognak tartani Lemhényben. A visszajelzések szerint igény van erre az ünnepre, amikor a családok együtt töltenek el egy napot. Ez az igény jól leolvasható a kapun betérő gyermekek és szüleik arcáról is, de látszik azon is, hogy milyen szeretettel vállalták sokan önkéntesen a kézműves- és sporttevékenységek megszervezését, a hűsítő limonádé, málnahab és a babgulyás készítésének feladatát is.

Nagy Zsuzsa magyarszakos tanár

Fotó: a lemhényi plébánia

MEGOSZTÁS