Fiatalok vágyai egy zarándoklaton – 19. Ferences Ifjúsági Zarándoklat

0
1048
Fotók: Pantea Tibor OFM

Vágyva vágytam jelmondattal szervezték meg a 19. Ferences Ifjúsági Zarándoklatot, vagyis a FeriZát. A ferences szerzetesek július 28. és augusztus 2. között szervezett rendezvényén több mint hatvan fiatal vett részt. Az ifjú zarándokok Újtusnádról három napon keresztül a hegyek között igyekeztek Csíksomlyóra, hogy ott megüljék a Porciunkula-búcsút, a ferences rend egyik legnagyobb ünnepét.

A Ferences Ifjúsági Zarándoklatot, vagyis a FeriZát húsz évvel ezelőtt – a járvány miatt egy zarándoklat elmaradt – olaszországi minta alapján szervezték meg először az erdélyi ferencesek. Azóta évente több tucat fiatal indul el Székelyföld valamely településéről, és a hegyek között 60-80 kilométeres utat tesz meg azért, hogy augusztus másodikára, a ferences rend egyik legnagyobb ünnepére, a Porciunkula-búcsú napjára megérkezzen Csíksomlyóra. A múlt hét végén Újtusnádról indultak a zarándokok a ferences Mária-kegyhelyre.

– Vágyva vágytam. Ez volt az idei FeriZa mottója. Lukács evangéliumában olvasható, hogy Úr Jézus azt mondja az utolsó vacsorán, vágyva vágytam elkölteni veletek ezt a vacsorát, illetve a vágy-gondolat többször előfordul a zsoltárokban és más szentírási könyvekben is. Az ember lelke keresi az Istent, úgy ahogyan Isten is keresi az embert. Időszerűnek találtuk ezt a témát és mindig is az lesz. Szükséges, hogy szembenézzünk a vágyainkkal, milyen irányba haladunk, és mit kell kezdenünk a bennünk mocorgó jó vagy kevésbé jó, de egyszerűen ott lévő vágyakkal – mondta Pantea Tibor kolozsvári ferences szerzetes.

A fiatalok az első nap mintegy 30, a második nap 15, a harmadik nap több mint 22 kilométert zarándokoltak. Éjszakára egy-egy forrás, illetve patak közelségében verték fel sátraikat. 

– Az idei FeriZa nagyon mozgalmas volt. Az utóbbi időben nem mi voltunk az egyetlenek, akik imádkoztunk az eső ajándékáért és meg is hallgattatott az imánk, mert amerre jártunk, ott volt részünk napsütésben és égi áldásban is. Mindemellett úgy látom, hogy összekovácsolódott a csapat. A zarándoklat résztvevői figyeltek egymásra, nagyon szépen élték meg az elmélkedések utáni csendes időszakokat, az azt követő beszélgetős vagy imarészeket, és jó volt látni, hogy mindenki kivette a részét a feladatokból akkor is, amikor a sátrakat kellett felhúzni vagy akár az étkeztetésekkor. Jelen voltak szívvel lélekkel – részletezte Tibor testvér utalva arra, hogy a háromnapos zarándoklat során a fiatalok elmélkedéseket hallgathattak a személyes, közösségi és Isten utáni vágyakról, majd a csendes időszakokban mélyíthették el magukban az elhangzott gondolatokat. Délutánonként rózsafüzért és keresztúti ájtatosságot imádkoztak a fiatalok, akiknek jókedvét a heves esőzések sem befolyásolták, hiszen vidám éneklésből sem volt hiány. A zarándoklat napjait ifjúsági szentmisék zárták.

A zarándokok vasárnap este érkeztek Csíksomlyóra. Hétfőn lelki- és szabadidős programokon vettek részt. Kedden a Porciunkula, vagyis az Angyalos Boldogasszony búcsút a csíksomlyói klarisszáknál ünnepelték a fiatalok. Urbán Erik ferences tartományfőnök mutatott be szentmisét, majd pedig ebéddel zárult a FeriZa.


Résztvevők beszámolói:

„Három dolgot emelnék ki, amiért megérintett a FeriZa. Egyrészt nagyon jó volt a természet közelsége, nagyon rá tudtunk hangolódni, és az sem zavart ha megáztunk, sőt attól csak jobb lett a kedvünk, vidámak voltunk akkor is, amikor esett az eső. Másrészt rendkívül jó volt a társaság, nagyon jó beszélgetések alakultak ki, szoros barátságok születtek. És amit még nagyon jó volt megtapasztalni az a ferences testvérek közelsége, közvetlensége. Jó volt látni, hogy ők is emberek és valóban közülünk valók. Eddig úgy tekintettem rájuk, mint csak papokra, de valóban egyek voltak közülünk, és ez nagy élmény volt számomra.” (Barni, Szatmár)

„Az istenszeretet és a közösség iránti vágy hívott a FeriZára, és úgy érzem, hogy mindkettőt meg is kaptam. Az időjárás, azaz a viharok és az eső sem befolyásolta a hangulatomat. (Gencsi Zoltán, Gyergyószárhegy)

„Számomra nagyon jó volt az idei FeriZa, azért is, mert rengeteg új embert ismerhettem meg és nagy öröm volt megérkezni Csíksomlyóra. Megható pillanat volt felmenni a kegyszoborhoz, megérinteni és előtte imádkozni.”  (Noémi, Csíkcsomortán)

„Az idei FeriZa volt az első számomra, viszont nagyon jól éreztem magam. Nagyon jó volt a hangulat. Visszapillantva az elmúlt napokra, azt látom, hogy tele lettem energiával, lelkileg nagyon felfrissültem, és úgy érzem, hogy jövőre is jövök, mert hihetetlenül nagyon jó.” (Enikő, Székelyudvarhely)

A 19. FeriZa megvalósulását a Magyar Kormány és a Communitas Alapítvány támogatta.

Bíró István, ferences sajtóreferens