Családi hétvégén vettek részt a margittai családok Sólyomkőváron

0
832
Fotók: A nagyváradi egyházmegye honlapja

A családpasztorációs iroda már harmadik éve szervez a nyári időszakban megerősítő hétvégéket a nagyváradi egyházmegyében létező plébániai családcsoportok számára. Az idei első alkalom július 22. és 24. között volt Sólyomkőváron a margittai csoport számára. A plébániáról kilenc házaspár és kilenc gyermek vett részt a programon.

Péntek este szentségimádással indítottak, amelyen a zenei szolgálatot a tasnádszántói Kis szikra ifjúsági zenecsoport biztosította. Az elmélkedések a nagyszülőkről és a szülőkről szóltak, hiszen ezen a hétévégén emlékezett meg az egyház róluk. Igazi hálaadás és megérkezés volt mindenki számára.

Szombaton reggel szentmisével kezdték a napot, majd ezt követte a műhelyfoglalkozások sorozata. Itt hangsúlyt kapott az önismeret és a társismeret, valamint a házaspárok jelenlétének fontossága a közösségben és az egyházban. A témákat előadás, páros beszélgetés és dramatikus játékok hozták közelebb a résztvevőkhöz. A lelkivezető arra hívta a párokat, hogy próbáljanak kicsit lassítani – ami a mozgásban is megmutatkozhat –, csodálkozzanak rá a környezetre, igyekezzenek minél több időt kettesben és csendben eltölteni.

A délután folyamán a gyerekekről sem feledkeztek meg, hiszen a közelben lévő sportpályán focimérkőzést tartottak. Nagy élmény volt a gyerekek számára, hogy édesapjukkal együtt játszathattak, örülhettek. A nap további része társasjátékkal és beszélgetéssel folytatódott.

Vasárnap szabadabb volt a program: közös szentmise és bográcsfőzés volt, amelyből mindenki kivette a részét.

A résztvevők a következő gondolatokat osztották meg a hétvégével kapcsolatosan:

„Jó volt időt szánni egymásra, kicsit lelassítani és a mókuskerékből kiszállni.”

„Sokat jelentett, hogy tükröt tarthattunk egymásnak és szembesítettük egymást és magunkat az értékeinkkel.”

„Örültem a sok kacagásnak, jó volt, hogy a gyerekekkel is időt tölthettünk.”

„A szentségimádás igazi megérkezés volt a számunkra a hétvégére.”

„Kicsit izgultunk, hogy milyen feladatok elé állít bennünket Attila atya, de szinte észrevétlenül kinyíltunk, mint egy rózsa.”

„Nem szeretek beszélni, de csőbe húztak, s meglepően sokat mondtam magamról.”

Forrás: A nagyváradi egyházmegye honlapja