Kalkuttai Teréz anya rendje 30 év után búcsúzott Chitilától

0
1163

Kalkuttai Teréz anya rendje, a Szeretet Misszionáriusai július 21-én búcsúztak az Ilfov megyei Chitilától, ahol 30 éven át folytattak missziót.

Chitila Bukaresttől mindössze 9 kilométerre fekszik, itt töltöttek 30 évet a Szeretet Misszionáriusai. A szentmisén, amelyen elbúcsúztak a helyi közösségtől, jelen volt Aurel Percă, Bukarest érseke, Ioan Robu, Bukarest emeritus érseke, Martin Cabalaș plébános, aki 1992-ben támogatta a nővérek Romániába érkezését. A nővérek távozásuk előtt köszönetet mondtak mindenkinek, papoknak, híveknek, világi és egyházi elöljáróknak.

Teréz anya nővéreire mindig hálával fognak emlékezni a helyiek. Köszönetet mondtak nekik, hiszen a szegények legszegényebbjeiről gondoskodtak, a családjukká váltak. Megtanították a helyieket az önkéntességre, a felebaráti szeretetre és az áldozatvállalás szellemére. A közösségben 30 éven át feltétel nélküli támogatásban részesültek az idősek, a gyermekek, a rászoruló családok.

A nővérek az elmúlt 30 éve gyógyszerekkel, élelemmel, ruházattal támogatták a közösséget, segítettek külföldre jutni, amikor itthon el nem végezhető, bonyolult műtétekre volt szükség. Ezt fogják tenni abban a másik közösségben is, ahol a legnagyobb szükség van a segítségükre. A helyi közösség megkapta a leckét, mit és hogyan kell cselekedni, mostantól tudni kell, hasonlóan tenni.

A nővérek érkezésekor, 1990 májusában, Bukarestbe jött maga Kalkuttai Szent Teréz anya is, egy igazi ember, akinek kedves szeme és mosolya örök emlék azoknak, akik akkor találkozhattak vele. Ő mindig készen állt arra, hogy segítsen és vigasztaljon mindenkit, akinek erre a legnagyobb szüksége volt. A nővérek is így éltek.

A nővérek után az Opera Don Guanella veszi át az otthont, Antonio atya munkatársaival együtt folytatja Kalkuttai Szent Teréz anya és a Szeretet Misszionáriusai által megkezdett munkát.

Ana Maria Andrei

Magyarra átdolgozta Bodó Márta

Forrás: ARCB.ro