A Csíkszeredai Régizene Fesztivál hétvégi ajánlója

0
901
Barokk Fesztiválzenekar. Fotó: Ádám Gyula

Javában zajlik a Csíkszeredai Régizene Fesztivál, kísérőrendezvényeivel és a XIV. Régizenei Nyári Egyetemmel. A város csak úgy lüktet a zenétől: koncertek, próbák, régizene-oktatás kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A fesztivál hátralévő programjából szemelgettünk.   

Július 15-én, pénteken a XIV. Régizenei Nyári Egyetem Kurzuszáró hangversenyeire kerül sor 11:00 és 15:00 órától a Márton Áron Főgimnázium dísztermében, 19:00 órától pedig az országban egyedülálló Barokk Fesztiválzenekar koncertje következik a Szent Ágoston-templomban.

Július 16-án, szombaton 10:00 órai indulással tartják a második zenés helytörténeti túrát, ahol ezúttal Szent László nyomában kirándulhatnak a jelentkezők. A túrán Botár István, a Csíki Székely Múzeum régésze, az egykori Szent László-kápolnáról, régi búcsús útvonalakról és Szent László királyról mesél a jelenlévőknek. A túra regisztrációhoz kötött, a jelentkezés már lezárult.

Mindeközben a Mikó-vár udvarán és a vár előtti téren 11-15 óra között Reneszánsz gyermeknapra várják az érdeklődőket, ahol kézműves-foglalkozások, játszóház, ügyességi játékok, harcászati bemutató és reneszánsz játékok zajlanak majd. Ugyanezen a napon 16.30-tól borkóstolóra lehet jelentkezni, amelynek során főként „természet alkotta” borokat ízlelhetnek a résztvevők, és szó esik arról is, mi különbözteti meg a natúr vagy bio borokat a más típusúaktól.

Késő délután 18:00 órától a Mikó-vár színpadán elsőként a Carmina Renascentia koncertezik, műsorukban a 16-17. századi európai dallamok virágszimbolikáját ragadják meg. 19:30 órától a Musica Historica együttes koncertjét lehet meghallgatni, akik „egy csokorra való” virágénekkel köszöntik a közönséget. A szombati napot 21:00 órától reneszánsz táncház koronázza meg, Juhász Csilla vezetésével, ahol elsősorban egyszerű, könnyen elsajátítható reneszánsz táncokba lehet bekapcsolódni.

A fesztivál utolsó napját Erich Türk orgonakoncertje nyitja 11:00 órától a szépvízi római katolikus templomban, előadásában többnyire természet ihlette darabok szerepelnek. A vasárnap sztárfellépője az idén 50 éves észt Hortus Musicus régizene-együttes, amely repertoárjának fél évszázados keresztmetszetét hozza el Csíkszeredába. Koncertjükre 20:00 órától a Szent Ágoston-templomban kerül sor, közreműködik a csíkszeredai Lux Aurumque Kamarakórus.

A fesztivál teljes programja megtalálható a regizene.ro honlapon, és Facebookon események formájában is elérhető. Jegyeket és bérleteket a Csíki Moziban és a koncertek előtt egy órával a helyszínen lehet váltani.

Sajtóközlemény