Európai fiatalok találkozója Torinóban a Taizéi Közösség szervezésében

0
622

Csütörtökön kezdődött és vasárnap ért véget Torinóban az európai fiatalok találkozója, amelyet a Taizéi Közösség kezdeményezett, mintegy a tavaly évvégi, ugyancsak torinói összejövetel folytatásaként. 

A világjárvány miatt ugyanis csak az olasz egyházmegyék fiataljai vehettek részt a 2021-es évet búcsúztató, december 28-31. között megrendezett eseményen. A többi európai országból a fiúk és lányok virtuálisan követhették a Taizéi Közösség hagyományos évvégi találkozójának egyes programjait. Az észak-olaszországi Piemont tartomány székhelyén július 7-én vette kezdetét a Taizéi Közösség szervezésében az európai fiatalok 44. találkozójának második állomása.

Ukrajnából és Oroszországból is érkeztek fiatalok a találkozóra

Százötven külföldi fiatal önkéntes csatlakozott helyi társaikhoz, hogy közösen fogadják az egész földrészről, Ukrajnából és Oroszországból is, valamint Egyiptomból, Indonéziából és az Egyesült Államokból érkező résztvevőket. A 18 és 35 év közötti fiatalokat torinói és környékbeli családok, plébániák látták vendégül. A találkozó résztvevői minden este 9 órakor esti imádságon vettek részt, napközben fél egykor tartották a déli imádságot. Délelőttönként a plébániákon gyűltek össze, illetve felkeresték Torinó nevezetességeit, megismerkedtek a város történelmi, művészeti, spirituális gazdagságával. Délutánonként pedig tematikus workshopokon vehettek részt. Ezek közül kiemelkedett a Piemont tartomány és Torino városa, valamint a Carlo Acutis Alapítvány közös gondozásában megrendezett Arcok a Szent Arcban kiállítás, amelyet csütörtökön este nyitott meg Roberto Repole torinói érsek a város Albertina Képtárában. Az alapítvány annak a 2006-ban, mindössze 15 éves korában elhunyt olasz fiúnak a nevét viseli, akit az „internet védőszentje”, „kiber-apostol”, „Isten influenszere” jelzőkkel illetnek, és akit 2020. október 10-én iktattak a boldogok sorába. A kiállítás és workshop a Krisztus arca a művészetben témát mélyítette el olyan művészeti kincsek közszemlére tételével, amelyek általában nem hozzáférhetők a nyilvánosság számára.

Népek ünnepe és a hit fehér éjszakája

Az európai fiatalok találkozójának utolsó nagyszabású programja július 9-én, szombaton délután hat órakor kezdődött a torinói királyi palota udvarában, a népek ünnepével, amelyen zeneszámok, táncok, tanúságtételek váltották egymást, a torinói királyi kertekben pedig a résztvevőket vacsora előtti aperitiffel kínálták meg.

Az esti imát ez alkalommal is Roberto Repole érsek vezette este 9 órakor a Néri Szent Fülöp-templomban, majd fél 11-kor kezdődött a hit fehér éjszakája a város különböző templomaiban. A fiatalok csoportokba gyűlve vettek részt spirituális és művészeti programokon. A találkozóra való tekintettel, kivételesen kinyitották a Keresztelő Szent János-székesegyházban a torinói Szent Lepel kápolnáját, hogy a fiatalok elmélkedő imádságba merülhessenek a Krisztus halotti lepleként tisztelt ereklye előtt.

Kiállítás Boldog Pier Giorgio Frassati emlékére

Vasárnap, július 10-én, a találkozót családias jellegű programok zárták: a fiatalok szentmisén vettek részt a plébániákon, majd elfogyasztották vendéglátóikkal az utolsó ebédet hazautazásuk előtt.

A programok között szerepeltek kerekasztal beszélgetések a következő témákról: Piemont tartomány felfedezése, A fiatalok és a Szent Lepel, valamint Fiatalok… és szentek!. A Taizéi Közösség által szervezett ifjúsági találkozó résztvevői torinói tartózkodásuk során megtekinthették a Boldog Pier Giorgio Frassati emlékére rendezett kiállítást és felkereshették a Keresztelő Szent János székesegyházban a 24 éves korában elhunyt torinói szociális aktivista földi maradványait őrző kápolnát, hogy leróják tiszteletüket a szegények szolgálatában kitűnt szentéletű ifjú sírja előtt.

Részesei vagytok a megoldásoknak, amelyeket a világ keres

Ferenc pápa a tavaly év végén megrendezett torinói ökumenikus találkozóra írt üzenetében megállapította, hogy a fiatalok részesei azoknak a megoldásoknak, amelyeket a világ keres a sürgető problémákra.  A Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár által aláírt üzenetben a pápa a következő szavakkal buzdította a fiatalokat: „Ti azt választottátok, hogy nem fordítjátok el tekinteteket az emberi szenvedésről és a világ jelenlegi sürgető problémáiról, mivel abban bíztok, hogy részt vehettek a megoldásokban. Bár nem hiányoznak aggodalomra adó okok, az is igaz, hogy Isten Lelke soha nem szűnik meg munkálkodni és továbbra is életre kelti a testvériség, a szolidaritás és az egység teremtőit.” Ferenc pápa francia nyelvű üzenete végén a Szentlélek áldását kérte a fiatal katolikus, ortodox és protestáns hívőkre, akiket az európai találkozó egyesít, és Szűz Mária oltalmába ajánlotta őket, hogy továbbra is a bizalom zarándokai lehessenek ott, ahová az Úr küldi őket.

Itt emlékeztetünk rá, hogy a taizéi ökumenikus közösséget Roger Schütz testvér alapította 1940-ben a burgundiai városban. A közösség vezetője 2005 augusztusától a bajorországi születésű Alois testvér.

Vertse Márta

Forrás: Vatican News

MEGOSZTÁS