Assisibe és Materába látogat szeptemberben Ferenc pápa

0
631
Ferenc pápa. Fotó: Vatican News

A szentszéki sajtóközpont közzétette a hírt, miszerint a pápa szeptember 24-én Assisibe utazik, hogy részt vegyen az inkluzív gazdasággal foglalkozó Economy of Francesco újabb találkozóján. Másnap, szeptember 25-én pedig Materában lezárja az olasz nemzeti eucharisztikus kongresszust.

A fiatal közgazdászokat és vállalkozókat megszólító találkozóra szeptember 24-én délelőtt fél 10-kor érkezik Ferenc pápa Assisibe. Három fiatal fogadja a pápát, akik a konferencia résztvevőit képviselik, Michael Czerny bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma elnöke, Domenico Sorrentino Assisi-Nocera Umbra-Gualdo Tadino érseke és Foligno püspöke. Emellett a helyi hatóságok vezetői, Luigino Bruni, Alessandra Smerilli nővér közgazdászok (a Segítő Szűz Mária Don Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztérium altitkára, aki a Hit és Fejlődés szekciójában dolgozik), az Economy of Francesco fő előmozdítói, valamint Francesca Di Maolo. A szentatya ezt követően rögtön az assisi rendezvénycsarnokba megy, ahol találkozik a fiatalokkal. Színművészeti előadást mutatnak be, és nyolc fiatal megosztja tapasztalatait a pápával. Végül a szentatya beszédet mond, majd felolvassák a pápa és a fiatalok megállapodását, amelyet annak aláírása követ. Dél körül ér véget a program, amikor Ferenc pápa visszatér a Vatikánba.

Assisi főpásztora hálás a pápa látogatásáért

Domenico Sorrentino érsek videóüzenetben köszönte meg a pápának, hogy ellátogat a rendezvényre. Emlékeztet a szentatya szavaira, aki az Economy of Francesco elindulásakor azt mondta a fiataloknak: „Várlak benneteket Assisiben!”. „A pandémia sajnos közbeszólt és több időnek kellett eltelnie, de a párbeszéd nem szakadt meg. Ferenc pápa mindig ott volt, még ha távolról is, most azonban eljön hozzánk és ez egészen más lesz.” Üzenetében Assisi főpásztora elismétli a pápa felhívását a fiatalokhoz: „teremtsenek egy új, más gazdaságot a mai világban, ahol túl nagy a szegénység és az egyenlőtlenség.”

Matera – Olasz Nemzeti Eucharisztikus Kongresszus

Másnap, szeptember 25-én ismét útnak indul Ferenc pápa a dél-olaszországi Matera városába, ahova helikopterrel érkezik meg reggel fél kilenckor. A barlanglakásokról híres város látja vendégül a 27. Olasz Nemzeti Eucharisztikus kongresszus záró eseményét. Ferenc pápát Matteo Maria Zuppi bíboros, az Olasz Püspöki Konferencia elnöke fogadja, a helyi politikai, civil és vallási vezetők mellett. Ezután a pápa a székesegyházban menekültekkel találkozik és köszönti a jelenlévőket. A materai látogatás csúcspontja a koncelebrált szentmise lesz, amelyet a pápa mutat be, majd elimádkozza az Úrangyalát. Várhatóan délután kettő óra körül tér vissza a Vatikánba, megáldja és fölszenteli a Testvériség Menzáját, amelyet Don Giovanni Meléről neveztek el.

Az olasz püspökök hálája

Az olasz főpásztorok hálájukat fejezik ki a pápának, amiért részt vesz a materai eucharisztikus kongresszus záró eseményén. Matteo Maria Zuppi bíboros, püspökkari elnök elmondta: „Köszönöm Ferenc pápának, hogy osztozik velünk szinodális utunk e döntő állomásában: összegyűlni Jézus körül, megízlelni jelenlétének kenyerét. Ha Jézussal járunk, akkor egymással és az élet sok zarándokával is együtt haladunk, akik útitársaink”. „Tárt karokkal várjuk Ferenc pápát már most, és imádsággal készülünk a találkozásra”.

Forrás: Gedő Ágnes/Vatican News