Te büszke vagy a gyermekedre?

0
1414
Illusztráció: Pexels

Egy minden jól bevált értéket, értékrendet megkérdőjelező közgondolkodású világban jó kapaszkodó, hogy gyakran előkerül mind egyházi, mind világi berkekben a család fontossága, egyáltalán témája mint értékes és mellőzhetetlen minta. Mert keretet ad, gyökeret, forrást, bázist, ahonnan ki lehet lépni, ahonnan ki lehet tükrözni értékeket, ami nem enged elsüllyedni. Feltéve, ha jól szeretünk. Szülőként elsősorban. Máskülönben örök bilincs. Legalábbis nehezen kioldható. Kérdés, hogy minden feltétel nélkül a gyermeket szeretem-e, vagy önmagam tökéletesebb változatát benne.

Persze, hogy őt szeretem. Mindennél jobban. Azért is erőszakolom kétévesen versmondásra, hogy legyen, amin kisírjam magamból minden büszkeségemet, s megnyugodjon a lelkiismeretem: mindenki előtt igazoltam, hogy én jól nevelek, s én okos vagyok. Hiszen az eszét csakis tőlem örökölhette. Mit számít, ha lassan egy életre szociális szorongást szerez. Majd kinövi. Vagy megszokja. De én csakis az ő javát akarom. Ezért is fizetem ki az orvosit, ápolóit. Ezen ne múljon a siker. S főként a családi büszkeség. Aztán ha egyetemi évei után szakácsnak áll az ötgenerációs zongoraművész-család legifjabbik tagja, magamba zuhanok. Micsoda hálátlanság! Oda a büszkeségem. De nem baj, legalább lesz, aki egy pohár vizet hozzon, ha hetvenévesen kiújul az idegzsábám. Csak ne szólítsa a siker vagy a szerelem külföldre. Úgysem hagyna itt. Vagy ha nem, utánamegyek. Kérdés nélkül. Hát annyiszor az eszébe véstem, hogy nekem ő az élet értelme! Egy jó szülő nem is szerethet másként. Csak így. Mindenestül. Büszkén. Elváróan. Fojtogatóan.

Vagy nem. Vagy lehet másként is. A szülői szeretet nem a büszkeségnek nevel. Nem a sikernek. A szülői szeretet önzetlen, feltétel nélküli. Büszkeségéhez elég csak a tudat, hogy a gyermeke van. Hogy belőle jöhetett létre. Hogy bármi, s annyi minden lehet még az életben. A szülői szeretet nem öregkori ápolót nevel. Nem teszi rá a gyermekre annak a terhét, hogy az ő kirepülése után összeroskad. A szülői szeretet tudja, hogy a gyermek vendég, aki elé minden tudományunkból a legjobbat tesszük ki az asztalra, amíg nálunk lakik. A szülői szeretet jól felcsomagolja ezt a vendéget, s bízva a batyuban és hordozójában, szabadjára engedi. A batyuban szeretet, s jól bevált szabályok. A szülői szeretet az életnek nevel. A szülői szeretet ismeri a gyermekét és örül a boldogságának. Akkor is, ha nem szereti a matematikát. Akkor is, ha csak egyszer tudta ma felhívni telefonon.