Légy hálás – táborozni készülnek a kovásznai fiatalok

0
1012
A fotó a tavalyi táborban készült

A Kovásznai Szent István Király Római Katolikus Plébánia tábort szervez a helyi katolikus ifjúságnak július 8-án és 9-én Komandón. A felkészülésről és a tudnivalókról kérdezte Jánó Árpád akolitus Debreczi Hannát, a kovásznai Kikapcs-olsz! ifjúsági együttes és csoport vezetőjét, a komandói tábor szervezőjét.

Honnan jött a tábor ötlete?

Minden évben Péter Arthur plébános felkerekedik az ifjúsággal és elmegy velük táborozni. Eddig Szelterszben tartották a táborokat, ahol egy nyár alatt több rendben is szerveztek ilyen alkalmakat, úgy a nagyobbaknak, mint a kisebbeknek, tehát az alapötlet adott volt. Az idén a szervezésben én is segítek a pap bácsinak, aki ott lesz a táborozás alatt: ilyenkor jókat beszélgetünk, sokat imádkozunk. Arthur atya is részt vesz természetesen a szervezésben, de most a Kikapcs-olsz!-ra bízta az ötletelést. Igyekszünk új programokat is kitalálni, hogy legyen színesebb az ott töltött idő.

Hol szerveződik a tábor?

A lassan teljesen kész komandói katolikus óvoda lesz idén a helyszín, mivel közelebb is van Kovásznához, mint az eddigi táborhelyszín, nagyobb térrel is rendelkezik, ami plusz pont, hiszen sok gyerekre, fiatalra számítunk.

Kiket vártok a táborba?

Minden olyan fiatalt várunk egyházközösségünkből, akik gyakorolják és megvallják hitüket, így tehát a ministránsok, kis gitárosok mindenképpen ott lesznek, illetve bárki jöhet, aki egyházközségünk fiatalja, beleértve a komandói gyerekeket is. Népes csapatra számítunk.

Milyen programokkal várjátok őket?

Rengeteg programmal készülünk: lesznek versenyek, kiscsoportos beszélgetések, gitár- és énekórák, kreatív foglalkozások, mint például festés, varrás, agyagozás, illetve a fiúkra gondolva focis program is lesz, a közelben levő helyi focipályát kihasználva. Szeretnénk ha a pap bácsi, az akolitus és a gyakorlati éves kispap is tartana nekünk liturgikus ismertetőt, és olvasunk a Bibliából, szentírási részeket beszélünk át. És lesz szentmise is.

Ingyenes?

Igen, a tábori részvétel ingyenes. A pap bácsi szerette volna, illetve mi is jó ötletnek tartottuk, hogy a gyerekek költségek nélkül tudják jól érezni magukat azon a két napon, ezzel is megköszönve, hogy aktív tagjai a kovásznai egyházközségnek, egész évben jönnek ministrálni, gitározni.

Mivel kell készülniük a táborozóknak?

Hálózsákkal és izolirral kell érkezzenek, ezen kívül még csak a jó kedvüket és kíváncsi természetüket kell a táskába csomagolni.

Miért éppen ez lett a tábor címe: Légy hálás?

Minden nap hálásak kell, hogy legyünk Istennek. Hálásak azért, hogy vagyunk egymásnak, hogy sokan vagyunk kovásznai fiatalok, hálásak a pap bácsiért, aki mindent megtesz a fiatalság, az egész egyházközség, a munkatársak, a szüleink lelki épüléséért. A tábor fontos eleme a zenélés, a közös ének. Már himnuszunk is született, amelyet a mostani tábor alatt tökéletesítünk majd.

Ha már ti szervezitek, mutasd be a Kikapcs-olsz! ifjusági csoportot és együttest!

A csoport története 2016-ban kezdődött Péter Arthur plébános érkezésével, ugyanis ő, majd Szabó Gabriella tanárnő tartott gitárórákat a plébánián. Mikor a tanárnő úgy látta, hogy elérte velünk a kitűzött célt (megtanultunk gitározni), magunkra hagyott, mondván már nekünk kell tanítani a kisebbeket, az újakat. Ekkorra már megalakult a mostani csapatunk, akik mind a kovásznai egyházközösséghez tartozunk. Célunk, hogy zenénkkel hitet adjunk és éltessük az emberekben, amit havonta minimum egyszer meg is tudunk valósítani. Ezek az alkalmak a Mária-áhítatok előtti szentségimádások, amelyeken többnyire mi szoktuk a zenei szolgálatot adni, amelyet a Mária Rádió is közvetít. Ezen kívül folyamatosan részt szoktunk venni a FIF által szervezett programokon, ahol szintén kérésre zenélni szoktuk (pl. Légy Tűz, CSIT). A csapat tudatosan szokott készülni a zenés alkalmakra, próbákkal és megbeszélésekkel. Egy igazi közösségé formálódtunk, és kérjük a jó Istent, hogy sokáig megmaradjunk és zenénkkel sokaknak örömet tudjunk szerezni.

Kérdezett: Jánó Árpád kovásznai akolitus