Szászfenesen járt a Verbum kiadó

0
1167

Szászfenesen járt a Verbum kiadó: a Kolozsvárral határos falu, Románia legnagyobb falva katolikus temploma volt június 26-án a kiadó legutóbbi könyvbemutatójának helyszíne.

Első ízben tartott könyvbemutatót Szászfenesen a Verbum kiadó, ahogy Szőcs Csaba plébános, korábbi igazgató elmondta: míg ő vezette az egyesületet, összeférhetetlenség okán nem szervezett a plébánián Verbum egyesületi rendezvényt. Ő maga és a közösség is kitett magáért a vendéglátás terén, érdeklődés kísérte mind a legfrissebb kiadvány, A váratlan Isten felfedezésén című kötet ismertetését, mind a szentmisét követő könyvvásárt.

Szászfenes 1298-ban püspöki birtok volt, korábban pedig a kolozsmonostori apáthoz tartozott. Temploma az 1400. évi oklevél szerint Mindenszentek tiszteletére volt szentelve. 1466-ban István volt a plébános, akinek káplánja is volt. Fallal körülvett gyönyörű középkori katolikus temploma a gótikus stílus jegyeit őrzi. Itt mutatta be a szentmisét Szőcs Csaba plébános, a Verbum egyesület korábbi igazgatója utódával, Ferencz Antallal együtt. A szentmise után következett a könyvbemutató: Bodó Márta főszerkesztő a kiadó tevékenységét vázolta, ezután a franciából fordított lelkiségi kiadvány kármelita fordítója, Katalin nővér videóüzenetben szólt az érdeklődőkhöz, akiknek Ferencz Antal ismertette a kötetet és ajánlotta figyelmébe a templom bejáratánál felállîtott rögtönzött könyvstand további kínálatát.

A szászfenesiek érdeklődéssel hallgatták az ajánlót, lapozták, vásárolták a kiadványokat és jelezték: hálásak a lehetőségért, máskor is várják a kiadó munkatársait.

Fotó: M. Gál Katalin, Bodó Márta