Szent György Kupáért fociztak a hátrányos helyzetű fiatalok

0
859
Fotók: Miska Brigitta/Gyulafehérvári Caritas

Utolsó állomásához érkezett június 17-én a Sepsi Prospera projekt keretében lezajlott minifoci Szent György Kupa első kiírása, amelyen Sepsiszentgyörgy négy hátrányos helyzetű városi övezetének gyerekcsapatai vettek részt. A Sepsi OSK sportbázisán megtartott viadal végén a Csíki negyedi fiúk emelhették magasba a végső sikerért járó serleget, ám a tornán résztvevő többi csapat sem búslakodhatott, hiszen az alkalmi labdarúgók egy életre szóló élménnyel gazdagodtak.

A küzdelemsorozat ötletgazdája a sepsiszentgyörgyi Háromszéki Közösségi Alapítvány volt, amely mindenekelőtt nem szakmai oldalról próbálta elérni, felkarolni a peremre szorult városi térségben élőket, hanem a gyerekeken és a sporton keresztül kíván segíteni a mélyszegénységből való kitöréshez. A kezdeményezésbe bekapcsolódott a GAL Sepsi Egyesület és a Máltai Szeretetszolgálat egy-egy munkatársa is. Péter Szabolcs a szépmezői, az oltmezői és a Csíki negyedi fiúknak, Kató Ferenc pedig az őrkői gyerekeknek tartott rendszeres fociedzést.

A szentgyörgyi elsőligás labdarúgócsapat sportbázisán megtartott minifoci-tornát megelőző sajtótájékoztatón Bereczki Kinga, a Háromszéki Közösségi Alapítvány igazgatója elmondta: a gyerekek számára biztosan felejthetetlen élmény volt az, hogy a Sepsi OSK egyik edzőpályáján focizhattak. Hozzátette, a Szent György Kupa nagy esemény a gyermekek életében, mert bár korábban már játszottak egymással a csapatok, ezúttal a döntő tornát tartották.

„A megvalósulásért sokat tettek a GAL Sepsi Egyesület, a Gyulafehérvári Caritas és a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai, akik edzették ezt a négy együttest. A befektetett munka abban is megtérülhet, hogy kikerül néhány tehetséges játékos” – tette hozzá Bereczki Kinga.

Diószegi László, a Sepsi OSK elnöke örül, hogy segíthettek a hátrányos helyzetű és a labdarúgást szerető gyerekeknek. Azt mondta: biztos vagyok benne, hogy nagy élmény számukra ez a torna, ugyanakkor fontos, hogy mozogjanak, egészséges életmódot folytassanak. A labdarúgásnak közösségépítő ereje van, emellett pedig sportszerűségre taníthat, a gyerekeknek meghatározhatja a jövőjét.

„Klubunktól a szakmai stáb egy része megtekintett néhány mérkőzést, hiszen nem tudhatjuk, hogy hol találunk tehetségeket. Megtiszteltetés számunkra a projekt részese lenni”– tette hozzá a megyeszékhelyi sportvezető. A sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat részéről Székely Róbert rámutatott arra, hogy a labdarúgás összekapcsolja a gyermekeket, akik így új tapasztalatokra tehetnek szert, a sport pedig rendszert hoz az életükbe. Úgy fogalmazott: a hátrányos helyzetű közösségekben csak úgy lehet változásokat elérni, ha elsősorban a gyerekeket neveljük, megmutatjuk nekik, hogy más lehetőség is létezik.

A Szent György Kupa nyitómozzanatát még tavaly augusztusban szervezték meg, azóta a programban részt vevő négy – Csíki negyed, Oltmező, Őrkő és Szépmező – csapat októberben, valamint idén májusban és júniusban bemelegítőként játszottak már egymás közt, a pénteki döntőn pedig az együttesek körmérkőzéses rendszerben – mindenki mindenkivel – küzdöttek meg az első helyezettnek járó serlegért. A Sepsi OSK műfüves edzőpályáján lebonyolított torna végén a Csíki negyedi fiúk emelhették magasba a Szent György Kupát, Oltmező a második, Szépmező a harmadik és Őrkő a negyedik pozícióban zárt. A négy alakulat amatőr focistái nemcsak az első helyért küzdöttek, hanem azért is, hogy felhívják magukra a figyelmet, mivel a Sepsi OSK utánpótlás edzői is megtekintették vetélkedőjüket, így a jövőben a tehetségesebbek akár szervezett körülmények között is futballozhatnak.

A kimerítő és látványos mérkőzéseket hozó küzdelemsorozat után a rendezvény a Sepsi OSK Aréna megtekintésével folytatódott. A gyerekek túravezetője a sepsiszentgyörgyi klub alelnöke, Kertész Dávid volt, aki részletes bemutatót tartott a piros-fehérek új sportlétesítményről. A focis nap közös ebédel végződött, az első Szent György Kupa résztvevői jó étvággyal fogyasztották el a Nagy László által készített gulyást.

Forrás: Tibodi Ferenc, Gyulafehérvári Caritas