Rekord összeget gyűjtött a Szükséget Szenvedő Egyház az üldözött keresztényeknek

0
700
A világ minden harmadik egyházmegyéje részesült a támogatásukban. Illusztráció: ACN - Aid to the Church in Need Facebook-oldal

A pápai jogú nemzetközi katolikus segélyszervezet révén a 2021-es pénzügyi évben a világ minden harmadik egyházmegyéje részesült a támogatásukban, a papok közül pedig minden nyolcadiknak tudtak segítséget nyújtani.

A 2021-es pénzügyi évben a pápai jogú nemzetközi katolikus karitász szervezet több mint 133 millió euró adományt kapott, tíz millióval többet, mint a megelőző évben (2020-ban 122,7), hogy támogassa az üldözött és bajba jutott keresztényeket szerte a világon. A Szükséget Szenvedő Egyház segélyszerv nemzetközi szintű adatait a felügyelő bizottság június 15-én Rómában hagyta jóvá. A dokumentum részletesen felsorolja a pápai alapítvány által az üldözött és szegény sorsú keresztény közösségeknek nyújtott támogatást világszerte az elmúlt esztendő során. „2021-ben a világ 23 országában működő jótevőink nagylelkűsége tette lehetővé a segélyszerv számára, hogy támogassa az összesen 105,9 millió eurós programokat. Hálás köszönetet mondunk a jótevőknek a szenvedő testvéreink nevében a COVID-19 világjárvány második évében nyújtott kiemelkedő támogatásért és biztosak vagyunk abban, hogy Isten bőségesen megjutalmazza őket a segítségükért” – mondta Thomas Heine-Geldern ügyvezető elnök.

Közel 5300 projektet támogattak

A 105,9 millió euróból 92,8 milliót, vagyis az összeg közel 88 százalékából (87,6%) 5298 projektet finanszírozott a szervezet a világ 132 országában, ahol az egyházakat üldöztetés éri vagy rendkívüli szegénységtől szenvednek. További 13,1 milliót (12,4%) használtak fel a szervezet tájékoztatási, érdekképviseleti tevékenysége és imádságra szólító küldetése teljesítésére. Így például a 2021-es Az üldözött keresztények Vérpiros Hete alkalmával, vagy a vallásszabadság-jelentés elkészítésére és terjesztésére. Emellett 4,6 millió eurós többletet különítettek el a 2022-es projektekre. Az összesen elköltött 128,5 millió euróból 8,6 millió eurót (6,7%) adminisztrációra, 14 millió eurót (10,9%) pedig adományozói kapcsolatokra és adománygyűjtésre fordítottak.

Forrás: P. Vértesaljai László SJ/Vatican News