Egyéniség, egység, egyház − Lehet jelentkezni a CSIT-re

0
1748
A Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó tavalyi képei. Fotók: A CSIT médiacsapata

Lehet már jelentkezni Erdély legnagyobb katolikus ifjúsági rendezvényére, a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozóra (CSIT), melyet idén augusztus 9−13. között tartanak Csíksomlyón. Idén külön öröm a szervezők számára is, hogy Miguel Maury Buendía apostoli nuncius is meglátogatja CSIT-en részt vevő fiatalokat, valamint Kovács Gergely érsek és Kerekes László segédpüspök is jelen lesz a rendezvényen. Az esemény mottójáról, témájáról, meghívottakról kérdeztük az esemény egyik főszervezőjét, Lázár Annamáriát, a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség (FIF) munkatársát.

A CSIT-en évről évre több százan gyűlnek össze a Szűzanya lábánál. Az idei rendezvény témája: 3 az 1-ben! Lázár Annamária elmondta, mit is jelent a mottó: „Első hallásra a kávét juttatja eszünkbe, emiatt figyelemfelkeltő, elgondolkodtató, ugyanakkor a CSIT-en tárgyalandó három résztémára utal a 3-as szám az egyéniség, egység, egyház témakörében. Mivel ezek a szavak mind az 》egy《 szóval kezdődnek és mind egy rendezvény keretén belül tárgyaljuk őket, innen az 1-ben része a mottónak.”

Az ifjúsági találkozó témája a kulcsszavak közül elsősorban az egyház lesz, az, hogy fiatalként hogyan kapcsolódhatom az egyházhoz. Szeretnénk, ha a résztvevők megértenék, hogy az egyház egy szerető közösség, amelynek mindannyian tagjai vagyunk, emiatt mi mind tehetünk azért, hogy egyre jobbá válhasson  – mondta el a főszervező.

Az idei előadó a 14−15 éves korosztálynak Simon Imre gyimesbükki segédlelkész lesz, a 16−17 éveseknek Tomka Magdolna segítő nővér, a 18−19 éves korosztály számára Száva Péter hitoktató, a 20+ korosztálynak pedig Vass Csaba lazarista szerzetes. Az előadók meghívása szempontjából arra igyekeztek figyelni a szervezők, hogy legyen köztük világi és egyházi személy, nő és férfi. Szeretnék, hogy megválasztásukból is látszódjon: az egyházhoz mindenkinek köze van, és mindenki tud beszélni róla. Lázár Annamária elmondta, mi az, amit már biztosan tudhatunk: „A négy előadón kívül számos szakember is vendégünk lesz, akik műhelyfoglalkozást fognak tartani, emellett külön öröm számunkra, hogy Kovács Gergely érsek és Kerekes László segédpüspök is jelen lesz az idei rendezvényen. Kovács Gergely érsek meghívását elfogadva Miguel Maury Buendía apostoli nuncius is meglátogatja a CSIT-en részt vevő fiatalokat.”

Az eseményre IDE kattintva lehet jelentkezni, ugyanitt olvasható, mennyi a találkozó részvételi díja szállástípusok szerint.

Jelentkezési határidő nincs, a helyszínen is lehet majd regisztrálni, viszont a szervezők hamarosan leszögeznek egy dátumot, ameddig a regisztrációval ingyen CSIT-es póló is jár, ezért aki szeretne jelentkezni, az tegye meg minél hamarabb. (Ez azért is fontos lehet, mert az egyes szállástípusoknál korlátozott a helyek száma.) Lázár Annamária még elmondta: „Az önkéntesek számára külön regisztráció van, amit hamarabb le fogunk zárni, hogy eloszthassuk őket feladatkörönként. Önkéntesnek az regisztrálhat, aki legalább egyszer volt már CSIT-en, és azok számára ajánljuk, akik szívesen belelátnának a szervezési munkák hátterébe, illetve szeretnének megtapasztalni egy nagyon különleges közösségi élményt. Számukra a CSIT hamarabb, augusztus 5-én, pénteken fog elkezdődni a felkészítéssel és a táborépítéssel.”