Ökumenikus zarándokima a Tolvajos-tetőn

0
822

A Tolvajos-tetőn június 3-án, pénteken 11 órakor a hármas keresztnél felhangzott az unitárius-katolikus békeima, a találkozás az Erdélyi Mária Út Egyesület kezdeményezéseként valósult meg zarándok találkozóként.

Molnár Sándor, az Erdélyi Mária Út vezetője azt tapasztalta, hogy a Mária Úton évek óta zarándokolnak és dolgoznak vállvetve különböző nemzetiségű és felekezetű emberek. A zarándoklatokban összefonódik a testi, lelki és szellemi megújulás gondolata. Manapság a „több dimenziós természetjárás” inkább a lelki és testi megújulás egyik eszköze Székelyföldön is, másutt is. Önmagát keresi az ember, de Istent is, fogalmaz Molnár Sándor. Éppen ezért a zarándoklat missziós lehetőség. A szellemet nem tudjuk megfogni, de a testet igen, gyaloglással, lovaglással, szaladással és kerékpározással. Test és lélek kölcsönhatása jobban megmutatkozik a természetben, amikor átlépjük a komfortzónánkat, amikor feladjuk a biztos mindennapjainkat.

Ebben a természet-ember összefonódásban egy húron kezdenek pendülni a különböző felekezetek zarándokai is. Ebből született az a gondolat, hogy Tolvajos-tetőn, ahol a hagyomány szerint a katolikusok megvédték a protestantizmustól Gyergyót és Csíkot, az összetartozás jegyében Demeter Sándor Loránd székelyderzsi unitárius lelkész, lovas zarándok találkozzék Bonaventura OFM-el, a Mária Út Egyesület lelki igazgatójával, és mint Mária-utas zarándokok együtt tegyenek tanúságot arról, hogy a Mária Út mindenki számára nyitott, felekezetek fölötti. A köszöntések után az imaszalagokat a zarándokzászlókra tűzték, közösrn imádkozták az Úr imáját, majd folytatták zarándokútjukat.