Támogatást kérnek a nagyszentpéteri templomnak

0
1069

Kevéssel húsvét előtt érkezett a szomorú hír, hogy beomlott a nagyszentpéteri templom tetőzetének és mennyezetének egy része. Az első munkálatok elvégzése érdekében és annak megakadályozására, hogy az eső felgyorsítsa a templom további pusztulását, tisztelettel várják az adományokat a HOG Großsanktpeter und Perjamosch közös számlájára.

Kozovits Attila perjámosi plébános szerint a templomban jelentős kár keletkezett. Az omlás következtében a tetőgerenda részben az orgona fölé zuhant. A kisebb javításokat már néhány évvel ezelőtt elvégezte a helyi közigazgatás. A templom egyelőre zárva van, nem mutatnak be szentmisét. Kozovits Attila plébános biztonságos helyre vitte a szobrokat és az értéktárgyakat.

Nagyszentpéter a perjámosi plébánia egyik filiája, egykori plébániatemplomát 1889-ben építették és Szent József tiszteletére szentelték fel. 1948-ban a községben mintegy 700 lélek élt, Egresen pedig további 40. A Nagyszentpéterről és Perjámosról kitelepült német hívek évek óta közös egyesületet alkotnak (HOG Großsanktpeter und Perjamosch), mivel két szomszédos településről van szó. Az elemi iskola elvégzése után sok tanuló a perjámosi általános iskola német tagozatára iratkozott.

Az első munkálatok elvégzése érdekében és annak megakadályozására, hogy az eső felgyorsítsa a templom további pusztulását, tisztelettel várjuk az adományokat a HOG Großsanktpeter und Perjamosch közös számlájára a következő megjegyzéssel: Renovierung Kirche Großsanktpeter / A nagyszentpéteri templom felújítása.
A támogatók nevét a Banater Post és a Perjamoscher Heimatbrief folyóiratokban teszik közzé. Adományokat a perjámosi római katolikus plébánia számlájára is lehet utalni.

A perjámosi HOG folyószámlája: Karl Gillich, HOG Perjamosch
IBAN: DE 13 74392300 0000 7524 10
BIC/ SWIFT: GENODEFIGSH

Isten fizesse vissza százszorosan minden jó szándékú adakozónak!

Forrás: A temesvári egyházmegye honlapja