A magyar köztársasági elnök a gyulafehérvári székesegyházban járt

0
2022

Novák Katalin köztársasági elnök erdélyi tartózkodása során Gyulafehérváron meglátogatta a gyulafehérvári székesegyházat, ahol tiszteletét tette Márton Áron püspök sírjánál.

Gyulafehérváron szervezték meg a Református Egység Napját, abból az alkalomból, hogy 400 éve itt alapította meg a fejedelem a Collegium Academicumot. Az egykori jezsuita kollégiumot vették át a tanintézmény céljára, és ez előtt állították fel Bethlen Gábor egész alakos szobrát, amelynek ünnepélyes leleplezése és felavatása történt május 21-én. A szoboravatáson Kelemen Hunor mondta az ünnepi beszédet.

Novák Katalin arról beszélt, hogy az anyaország és az elszakított magyarok közötti köldökzsinórt nem fogjuk, nem hagyjuk soha elvágni. Bethlen Gábor akkor alkotott Erdély földjén maradandót, amikor mások pusztítottak, háborúztak. Éppen ezért Bethlen arra kötelez, hogy hittel, hitből a hitünk megmaradásáért építsünk, mondta Novák Katalin Gyulafehérváron.

Ezt követően meglátogatta a gyulafehérvári római katolikus székesegyházat, amelynek bejáratánál a főegyházmegye segédpüspöke, Kerekes László, valamint a gazdasági igazgató, Veres Stelian fogadta és kísérte a székesegyházban, ahol Novák Katalin főhajtással adózott Márton Áron püspök emlékének, felkeresve síremlékét.