Rendszeres magyar nyelvű szentmiséket tartanak Krakkóban

0
1048
Fotó: Wikimedia

Minden hónap utolsó vasárnapján magyar nyelvű szentmiséket fognak tartani a krakkói domonkos kolostor mellett működő egyházközségben. Az első szentmisét már be is mutatták.

A krakkói magyar főkonzulátus az MTI-vel közölte a hírt. A kolostor káptalanjában a sorozatindító szentmisét Józef Pucilowski domonkos szerzetes mutatta be. A szertartás során adománygyűjtést szerveztek a krakkói domonkosok által befogadott ukrajnai menekültek megsegítésére. Május 29-én Marian Waligóra, volt czestochowai pálos házfőnök, június 26-án pedig Ireneusz Wysokinski domonkos szerzetes lesznek a celebránsok. Mindhárom lengyel szerzetes kiválóan beszél magyarul, Magyarországon is teljesítettek lelkipásztori szolgálatot.

A szentmisékre a Krakkóban, valamint a másutt Lengyelországban élő magyarokat, köztük egyetemistákat, ösztöndíjasokat várják, továbbá magyar turistákat és minden más érdeklődőt is – mondta el Gerencsér Tibor krakkói főkonzul. A liturgia után közösségi találkozót tartanak a kolostorban, a kezdeményezés célja ugyanis a magyar vallási közösség létrehozása is, miután a főkonzulátus úgy ítélte meg, hogy erre igénye van a krakkói magyaroknak – tette hozzá Gerencsér. A szertartásokon a zenei kíséretet Lévai Kamilla, a krakkói zeneakadémia mesterszakán ösztöndíjasként tanuló magyar orgonaművész, valamint Aranka Malkiewicz énekes, a hagyományos czestochowai magyar zarándoklatok egyik szervezője biztosítja. A délután 15:30-kor kezdődő vasárnapi magyar szentmisék előtt fél órával gyónási lehetőség is van. Több év óta Varsóban is lehetséges a részvétel a rendszeres magyar nyelvű szentmiséken, amelyeket jelenleg minden hónap második vasárnapján 15:30 órakor a Zoliborz fővárosi negyedben működő Kisded Jézus egyházközségben (parafia Dzieciatka Jezus) Pawel Sobstyl atya mutatja be.

Forrás: MTI