Nemzetközi romanap az alcsíki főesperesi kerületben

0
1263

Az alcsíki főesperesi kerületben történelmi eseménynek lehettek szemtanúi azok, akik részt vettek a nemzetközi roma nap, azaz a cigányok világnapja rendezvényen.

A lassan két éve működő alcsíki főesperesi kerület cigánypasztorációs szolgálata szervezésében rendezték meg idén április 9-én a cigányok világnapját. Társszervezők Hargita Megye Tanácsa és Hargita Megye Kulturális központja volt.

A rendezvény csúcspontja a 11 órától kezdődő elsőáldozási szentmise volt, ahol 11 gyermek járult első szentáldozáshoz. Ez is történelmi pillanatnak számít az alcsíki zónában. A szentmisét Pál Vilmos-Barna alcsíki és kászoni főesperes tartotta. Szentbeszédében kitért arra is, hogy fontos a gyerekeket Jézushoz engedni, mert övék a mennyek országa. Bátorította az elsőáldozó gyerekeket, hogy azt a Krisztust, akit magukhoz vesznek, osszák meg másokkal is. Legyenek krisztushordozók.

Ezt követően a polgári elöljárók méltatták a rendezvény fontosságát, valamint a cigány testvérekkel való foglalkozást, együttműködést, szolgálatot.

A délutáni órákban kulturális programok várták a résztvevőket. Tánc- és énekegyüttesek, csoportok léptek fel, bemutatva sajátos hagyományos táncukat, éneküket. A szervezők hálásak voltak a nagyszámú résztvevőért, a jelenlevő egyházi és polgári elöljárókért, támogatókért, önkéntesekért!

Tovább folytatódik a munka. Van feladat bőven. Ez év második felében a Kászonokban és Kozmáson élő cigány családok látogatása a fő cél. Majd június hónapban megrendezésre kerül két nagy gyereknap az alcsíki főesperesi kerületben. Az első gyereknap 11-én, a második 25-én lesz.

Idei terv az is, hogy akik voltak elsőáldozók, azokat jövőre, 2023-ra készítsük fel a bérmálás szentségének felvételére.

Nagyon jó az önkéntes csapat. Nagyon komoly csapat alakult, és a polgármesteri hivatalok, Hargita Megye Tanácsa minden munkában partner és támogató!

Ezzel a lendülettel haladunk előre Isten legnagyobb dicsőségére!

Kalányos Ottó

Fotó: Gábor Levente