Lelkinap és koncert Gyulafehérváron

0
1141

A kolozsvári Szent Cecília-kórus április 3-án, feketevasárnap lelkinapot tartott Gyulafehérváron Veres Stelian vezetésével.

A nap zenei szolgálattal kezdődött a gyulafehérvári székesegyházban, ahol a 10 órai ünnepi szentmise keretében Kovács Gergely érsek a harmadéves kispapokat lektorokká, a negyedéves kispapokat akolitusokká avatta.

Bár az eredeti terv szerint a szentmise után szabadidő lett volna, az óvári séta csak az érseki palotába vezetett a kinti zord idő miatt. Kovács Szabolcs érseki titkár fogadta a kórust. Az érseki palotában a Márton Áron-lakosztályt és kápolnát sikerült meglátogatni.

A közös ebéd után a kórustagok elmélkedésekkel és Kett-foglalkozással folytatták a lelkinapot az érsekség dísztermében. Veres Stelian a „Felkelek és atyámhoz megyek” (Lk 15,18) jeligét választotta a lelkinap mottójaként, majd a tékozló fiúról szóló evangáliumi részről elmélkedtek közösen a résztvevők.

Ezt követte az elcsendesedés és gyónási lehetőség, majd a zárógondolatok előtt Kett-módszerrel vezette rá a lelkinapot vezető Veres Stelian a kórustagokat a refexió és az életút fontos pillanataira, összefüggéseire.

A Szent Cecília kórus életében meghatározó esemény volt a 2016-ban először előadott Keresztút Áron püspökkel összeállítás, amelynek vezérfonalát a keresztút stációi képezik, a boldogemlékű Márton Áron püspök tollából származó elmélkedésekkel (Forrása az Imádkozzunk, Áron püspökkel című imafüzet, Verbum Kiadó 2016.) Kiss Endre spirituális tolmácsolásában, illetve 14 kórusművel. A délután 6 órai kezdettel a gyulafehérvári székesegyházban megtartott egyházzenei áhítat elsősorban kegyelemforrás volt a kórustagok számára a sok szép emléknek és élménynek köszönhetően, de azért is, mert itt, a gyulafehérvári székesegyházban nyugszik Márton Áron püspök is.

Köszönet Veres Stelian gazdasági igazgatónak, Kiss Endre lelkiigazgatónak, a Gyulafehérvári Főegyházmegye vezetőségének és a kolozsvári Szent Mihály plébániának a kórus számára nyújtott lehetőségért!

Jánó Kinga, Potyó István

Fotó: Potyó István, Veres Stelian