A szentmise titkait fürkészték a TEKMEK lelki napján

0
1005
Lángra gyúlt a szívük. Fotók: Temesvári Egyházmegye

A szentmise titkait megérthetjük-e mi, emberek? Átéljük-e egy kicsit, meg tudjuk-e lélekben érinteni a csodát, amit hordoz? Tény, hogy sok kérdés merül fel a szentmisével kapcsolatosan, amire a TEKMEK (Temesvári Keresztény Magyar Egyetemisták Közössége) tagjai igyekeztek választ találni a március 27-i, vasárnapi lelki napon. Makai Mercedes Mónika írásából kiderül, hogy miután a fiatalok megfogalmazták, hogy mit várnak el és mit szeretnének kapni a nap során, buzgó szívvel indultak el együtt az úton.

– A bevezető impulzus során megkaptuk a kezdő löketet ahhoz, hogy feltárjuk a szentmisével kapcsolatos kérdéseinket, akár olyan dolgokat is, amiket nem értünk vagy már rég foglalkoztatnak minket. Páros beszélgetéseink után elég sok kérdés várt válaszra, amiket Bakó László atya és Erika Mária schönstatti nővér legjobb tudásuk szerint igyekeztek megválaszolni. A mostani lelki napon is olyan jó volt megélni azt, hogy ismét komoly beszélgetés alakult ki, mivel mindenki megoszthatta gondolatait, tapasztalatait, érzéseit, véleményét a témával kapcsolatban, és ezáltal gazdagodtunk lélekben és tudásban egyaránt.

A lelki napnak az volt a lényege, hogy a zsúfolt hét után testileg és lelkileg megpihenjünk, és magunkba szívjuk a táplálékot további utunkhoz, ugyanakkor sok mindent megtudtunk, megosztottunk, így még jobban megismertük egymást. Az ének és az ima sem maradhatott el, ezek által a jó Istent hívtuk meg magunk közé, és együtt magasztaltuk őt, így persze hozzá is közelebb lépkedhettünk. A testi táplálékunk, vagyis az ebéd után húsvéti gyertyákat készítettünk, így a nagyböjtben ez plusz felkészülést jelentett a számunkra. Nagy élvezettel, gyermeki jókedvvel készítettük el kis gyertyáinkat, mialatt jókat nevettünk és beszélgettünk. Ezután következett a szentmise, amikor testközelből is átélhettük mindazt, amit a nap folyamán fejtegettünk. Bakó László szentbeszéde kapcsán ismét betekintést kaphattunk a szentmise titkaiba, és mi igyekeztünk átélni mindazt, amit magába foglal. Ezt követően ismét sokat énekeltünk, valahogyan lángra gyúlt a szívünk, és együtt, közösségként megélni ezt felemelő érzés volt. Ami pedig a szentmise titkait illeti, talán éppen ezért hívjuk titkoknak, mert olyan elemekkel rendelkezik, amelyek meghaladják és felülmúlják emberi gondolkozásunkat, amit ember teljesen talán sosem érthet meg, de lélekben mindig készülhet rá, hogy befogadhassa mindazt a csodát, amit rejt.

Egy lelki nap mindig élménydúsan telik, és amikor a végére érünk, mindig visszatapsot kérünk, hiszen szeretünk együtt lenni, együtt imádkozni és énekelni, mindig feltöltődve térünk haza. Személy szerint pont ezt szerettem a mostani lelki napunkban is, hogy mi, TEKMEK-esek a közös elmélkedéstől kezdve egészen mosogatásig mindent együtt csináltunk, családias hangulatban. Nagyon jó érzés valahová tartozni.

Hálásak lehetünk a jó Istennek, hogy együtt tölthettük ezt a lelki napot, és feltöltődhettünk a nagyböjtre. Köszönjük! Szeretettel várunk továbbra is magyar egyetemistákat, hogy bekapcsolódjanak a kis családias közösségünkbe – foglalta össze a lelki nap élményeit Makai Mercedes Mónika.

Forrás: Temesvári Egyházmegye