Zarándoklat Gyulafehérvárra

0
1386
Fotók: Mészáros Tünde

A kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum tanárai Olasz Béla segédlelkész, ifjúsági lelkész vezetésével Gyulafehérvárra zarándokoltak március 26. és 27. között.

A kétnapos zarándoklat résztvevői szombaton a reggeli órákban indultak a Nagy Mózes Elméleti Líceum udvaráról, útközben megálltak a kerci cisztercita templom és kolostor romjainál, majd így haladtak Gyulafehérvár irányába.

A megérkezést követően Jakubinyi György nyugalmazott érsek és Veres Stelian főegyházmegyei vagyonkezelő fogadta a Kézdivásárhelyről érkező zarándokcsoportot. A jelenlévők körüljárták a gyulafehérvári várat, majd meglátogatták az érseki palotát és múzeumot. Ezt követően a gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházba vezetett útjuk, ahol megtekintették boldogemlékű Márton Áron püspök síremlékét, imádkoztak előtte, majd megismerkedtek a székesegyház és Erdély katolikus múltjával. Az idegenvezetést Jakubinyi György nyugalmazott érsek és Veres Stelian főegyházmegyei vagyonkezelő vállalta. Az ő vezetésükkel a püspöki palotában meglátogatták a Márton Áron-emlékszobát is.

A bemutató után az érseki borpince borászával, Tóth Csabával találkoztak, aki a borkészítés rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket.

A zarándokcsoport Alvincen szállt meg szombat este, majd másnap reggel szentmisén vettek részt a helyi templomban, amelynek főcelebránsa Olasz Béla volt, a szentbeszédet pedig Veres Stelian mondta. Ezt követően megköszönve a vendéglátást Isten áldásával indultak haza, útközben ellátogattak az alvinci Martinuzzi-kastélyhoz, a Vörös-szakadékhoz, valamint felkeresték a Tündérvölgyet is.

Olasz Béla