Erdélyi festészet a két világháború között – megnyitották a Böhm-gyűjteményt Nagyváradon

0
1485
A kiállítás a születőfélben lévő erdélyi modern festőművészet kezdeti évtizedeibe nyújt betekintést. Fotók: Nagyváradi Egyházmegye Facebok-oldala

A két világháború közti Erdély négy nagy művészeti központjának (Nagybánya, Kolozsvár, Nagyvárad és Brassó) 25 meghatározó művészétől, közel 70 remekművet vonultat fel a nagyváradi római katolikus püspöki palota legújabb kiállítása, amelyet március 26-án, szombaton nyitottak meg Nagyváradon.

A Böhm József nagyváradi származású, Németországban élő magángyűjtő lenyűgöző anyagából válogatott kiállítás a születőfélben lévő erdélyi modern festőművészet kezdeti évtizedeibe nyújt betekintést olyan európai rangú művészek alkotásain keresztül, mint Mattis Teutsch János, Ziffer Sándor, Perlrott Csaba Vilmos, Szolnay Sándor, Tasso Marchini, Hans Eder, Henri Nouveau, Tibor Ernő vagy Balogh István. A 2022-es esztendő különleges múzeumi kiállítása egy esztendőn át várja az érdeklődőket Nagyváradon.

A megnyitón Böcskei László megyés püspök az egyetemes értékek védelmére hívta fel a figyelmet. „Az ember próbálta minden időben és minden korban kifejezni magát, kifejezni lelkének gazdagságát. Amit most bemutatunk az érdeklődő közönségnek, erről szól: hogyan fejezték ki magukat az első két világháború közötti időben a régiónk művészei, festői” – mondta Böcskei László püspök. Jakobovits Márta képzőművész méltatta a kiállítást, közreműködtek Kaganovskiy Eszter és Artúr előadóművészek.

Lakatos Attila, a kiállítás kurátora a Nagyváradi Egyházmegye videós összefoglalójában elmondta, hogy Nagyváradnak a két világháború közötti időszakban három kiemelkedő, valóban nemzetközi rangú festője volt. Talán Tibor Ernő a legismertebb közülük, az ő nevét galéria is viseli Nagyváradon. Hozzá társul jelentőségében Macalik Alfréd, illetve Balogh István, magyarázta Lakatos Attila.

A nagybányai festőiskola és művészközösség talán legkiemelkedőbb alakja Ziffer Sándor, aki nem az alapító generációhoz tartozik, inkább a második generációhoz sorolható, mondta a kurátor. Az ő beérése a két világháború közötti időszakra tehető.

Forrás: a Nagyváradi Egyházmegye Facebook-oldala