Vatikáni segítség Ukrajna számára

0
1153
Fotók: Vatican News

Vatikánváros rendkívüli élelmiszer- és gyógyszeradomány-gyűjtési ponttá vált március 7-én Ukrajna háború sújtotta lakossága számára. A kezdeményezést az Apostoli Alamizsnahivatal indította; hétfőn 12 és 15 óra között a vatikáni alkalmazottak leadhatták adományaikat a Kormányzósági palota előtti téren. Mindez újabb, konkrét jele annak, hogy a pápa és a Szentszék közel áll a szenvedőkhöz.

Az élelmiszer- és gyógyszeradományokat a Kormányzósági palota előtti téren szentszéki rendszámmal ellátott furgonokra rakták fel, és Ukrajnába küldik a római Santa Sofia-bazilika közreműködésével, amely az ukránok nemzetiségi temploma.

Március 3-án, csütörtökön Konrad Krajewski bíboros, pápai főalamizsnás a Vatikáni Gyógyszertár munkaközössége által felajánlott életmentő és általános gyógyszereket szállított a római Szent Szófia-bazilika mellett kialakított gyűjtőhelyre. E gesztussal kívántak reagálni a konfliktus sújtotta Ukrajnából elmenekült emberek felhívására, amelyben támogatást kértek családjuknak és barátaiknak, akik szülőföldjükön maradtak. Az orvosi kellékek között fecskendők, tapaszok, fertőtlenítőszerek is voltak, melyeket a Vatikáni Kormányzóság Egészségügyi és Higiéniai Igazgatósága ajánlott fel. Az adományok néhány napon belül megérkeztek Lvivbe (Lembergbe), a lengyel határhoz legközelebb eső ukrán városba.

„A Vatikán készen áll a rászorulók megsegítésére” – mondta Krajewski bíboros. Nem az állampolgárságot, hanem a rászoruló embert nézi. Emellett a Pápai Alamizsnahivatal anyagi támogatását is eljuttatják az Ukrajnával határos országok pápai képviseleteihez, hogy támogassák a segítségnyújtást. A római Bambino Gesù kórház pedig húsz helyet biztosított Ukrajnából származó fiatal rákos betegek számára.

Ferenc pápa jótékonysági szolgálatának vezetője március 6-án Lengyelországba utazott, onnan szeretne továbbmenni Ukrajnába, hogy segítse a lakosságot és a menekülőket támogató önkénteseket. Nem tudja, meddig sikerül eljutnia, de nem fél, az evangélium útján jár, és Ferenc pápa együttérzéséről akarja biztosítani azokat, akikkel találkozik – írta a Vatican News alapján a Magyar Kurír március 7-én.

Az útvonal bizonytalan, de a cél világos: „Elmenni a szenvedő emberekhez, és elmondani nekik, hogy a pápa közel áll hozzájuk, szereti őket és velük együtt imádkozik, mert az imádság arra is képes, hogy megállítsa a háborút.” Ferenc pápa két bíborost küld Ukrajnába, hogy anyagi és lelki támaszt nyújtsanak a több mint tíz napja tartó bombatámadások közepette rettegésben élő lakosságnak. Michael Czerny, az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériumának prefektusa március 7-én Magyarországra érkezett, innen indul tovább Ukrajnába.

Olyan küldetés ez, melynek során – ahogyan a pápa mondta a vasárnapi Úrangyala imádság után – „a Szentszék mindent kész megtenni, hogy e béke szolgálatába álljon!” „A két bíboros jelenléte ott nemcsak a pápa jelenlétét jelenti, hanem az egész keresztény népét is, mely szeretné elmondani: „A háború őrültség! Hagyjátok abba! Nézzétek ezt a kegyetlenséget!” – tette hozzá.

Forrás: Vatikáni Rádió/Magyar Kurír