Isten tenyerén

0
1157
Fotó: Nagybányai Szentháromság Római Katolikus Plébánia Facebook-oldala

Ha hiszem, hogy az Úr egész életemben örök szeretetével elhalmoz, és féltő gondoskodással a tenyerén hordoz, vajon kétségbe eshetek-e a napi nehézségek miatt? – teszi fel a kérdést Gáspár Annamária kórházpasztorációs referens a betegek világnapja alkalmából a Szatmári Egyházmegye Kórházpasztorációs Irodája Facebook-oldalán közzétett írásában. A ma ünnepelt világnap célja, hogy Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését.

Lassan második éve küzdünk a világjárvánnyal, ami szinte minden családot érintett. Vannak, akik enyhébb tünetekkel túlélték a betegséget, mások többször is megfertőződtek és súlyosabb állapotba kerültek. De vannak olyanok is, akik családtagjaikat, hozzátartozóikat, barátaikat veszítették el.

Mindannyiunk számára megterhelő ezekben a bizonytalan, félelmekkel teli napokban helytállni, türelemmel elviselni a kihívásokat, a korlátozásokat, a maszkviselést. De mindez igaz bármilyen betegségben szenvedő emberre, a hozzátartozóikra, az orvosokra, ápolókra is.

„Isten tenyerén” a mottója egyházmegyénk pasztorális évének, a Gondviselés évének. Ha hiszem, hogy az Úr egész életemben örök szeretetével elhalmoz, és féltő gondoskodással a tenyerén hordoz, vajon kétségbe eshetek-e a napi nehézségek miatt? Sajnos gyakran előfordul, hogy az újabb gond, probléma felbukkanásával megfeledkezek erről a bizonyosságról. Amikor egyedül, a saját erőmből próbálok megoldásokat keresni, akkor úrrá lehet rajtam a kétségbeesés, a kicsinyhitűség, a félelem. Nem véletlenül olvashatjuk Izajás könyvében a 43. fejezet 5. versében: „Ne félj, mert én veled vagyok!” A Szentírásban 364-szer ismétlődnek ezek a bátorító szavak, ezért az év minden napjára jut egy-egy támogató, biztató üzenet!

Milyen megnyugtató, hogy ennyire szeret minket a mi Istenünk, ma is a tenyerén hordoz, bátorít, megerősít, vezet, reményt ad és éltet. Higgyünk az ő gondviselő jóságában és kérjük segítségét az elkeseredett napokban! Természetesen, ami a mi részünk, ami rajtunk múlik, azt tegyük meg.

Gáspár Annamária kórházpasztorációs referens/ Szatmári Egyházmegye Kórházpasztorációs Irodája