A bensőséges kapcsolatok kulcsa

Az érzelmi intelligencia fejlesztése gyermekkorban

0
1780
Illusztráció: Pixabay

Az Áradat Egyesület gimnazista diákok számára szervez érzelmi intelligenciát, közismertebben EQ-t fejlesztő csoportos foglalkozást Csíkszeredában. A tízalkalmas, játékos foglalkozássorozat egyik vezetőjét, Ladó Krisztát kérdeztük többek között az érzelmi intelligenciáról, annak a hittel való kapcsolatáról, és arról, hogyan is fog zajlani a meghirdetett tevékenység.

Miért épp ezt a korosztályt helyezték a fókuszba?

Az Áradat Egyesület egyik alapelve a prevenció, amelyre mi, a benne tevékenykedő szakemberek nagyon nagy hangsúlyt fektetünk. Úgy véljük, hogy fontos lenne minél korábban, akár már gyerekkorban elkezdeni a mentális egészségre nevelést. Habár kezdenek odafigyelni rá, még mindig meglehetősen kevés figyelmet kap a mentális-pszichés egészség, az ilyen és hasonló tevékenységek által igyekszünk becsempészni a gyerekek életébe azt a fajta empátiát, asszertivitást, amely elengedhetetlen ehhez.

A hétköznapokban kevesebb szerepet kap az érzelmi intelligencia az értelmi intelligenciához képest. Viszont mindez nem jelenti azt, hogy ne lenne mindkettő meghatározó része az életünknek! Fontos, hogy amikor felismerünk magunkban valamiféle érzelmi állapotot, akkor annak nevet is tudjunk adni, hiszen ez segíti önkifejezésünket, konfliktuskezelési módszereinket, nem utolsósorban pedig javítja emberi kapcsolatainkat. Ezáltal érthetőbbé válnak társaink, környezetünk és természetesen saját belső működésünk is. Nem beszélve arról, hogy ezáltal megelőzhetőek lesznek olyan szomorú események, amelyek érzelmi elfojtások nyomán jönnek létre, és amelyekről napi szinten hallhatunk (önsértés, öngyilkosság stb.). Ezek mind olyan belső mechanizmusokból fakadnak, melyeket folyamatosan elfojtottak, elnyomtak. Ahogy a testnek, úgy az elmének is véges a tűrőképessége. Ennek megelőzése érdekében szeretnénk, ha a gyerekek tudatosítanák saját és mások érzéseinek fontosságát, ha ki tudnák fejezni azokat az érzelmeket, melyek bennük munkálkodnak, valamint ha fel tudnák ismerni másokon is például a szomorúság, düh, félelem jeleit.

Mi a céljuk ezzel a fejlesztő csoporttal?

Az egyik legfontosabb célunk, hogy a tevékenységsorozatnak pozitív hozadékai legyenek a gyerekek életében. Lehetőséget szeretnénk teremteni arra, hogy elfogadják akár a kevésbé pozitív érzéseiket is, illetve hogy ne legyen nehézség számukra megértőnek, szeretetteljesnek lenni önmagukkal és másokkal szemben.

Istenkapcsolatunkra milyen hatással van az érzelmi intelligencia fejlesztése?

Az érzelmi intelligencia tulajdonképpen társas kapcsolataink alapkövét képezi, és nyilvánvaló, hogy ide tartozik az Istennel való kapcsolatunk is. Mindenképp jó, ha ennek a kapcsolatnak az ápolása érdekében őszintén ki tudjuk fejezni érzelmeinket, és türelmes, empatikus, alázatos várakozással tudunk viszonyulni a rájuk érkező válaszhoz. Egy valódi, bensőséges kapcsolat kulcsa az őszinte, szabad önkifejezésen alapuló érzelmi kommunikáció, amely bár oly egyszerűnek tűnik, mégis néha meglepően nehéz tud lenni. 

Hogyan lehet elképzelni egy érzelmi intelligenciát fejlesztő tevékenységet?

A foglalkozásokat interaktívra tervezzük, amihez elengedhetetlen a gyerekek aktív részvétele. Minden alkalomnak lesz címe, amely az aznap fejleszteni kívánt készségre utal. A sokféle tevékenységből most a Tökéletes nap nevű játékot emelem ki példaként. A gyerekeket csoportokba szervezzük, ezek a csapatok elitalakulatok lesznek, amelyeknek megszámlálhatatlan pénz, lehetőség áll rendelkezésére, hogy megszervezzék egy különleges személy számára a tökéletes napot. Minden csapat megkapja a különleges személy leírását, aki lehet például egy betegeskedő öreg bácsi vagy épp egy szegény sorsú diák. Miután minden csoport elkészül, bemutatják a többieknek, hogy miként varázsolnák tökéletessé valakinek a napját. Ez a játék nemcsak az empátiát fejleszti, hanem csapatösszerázó szerepe is van, nem utolsósorban pedig a kommunikációs készségekre is kedvezően hat.

Hogyan fognak zajlani a foglalkozások? Hogyan lehet jelentkezni?

Ezek a foglalkozások nem problémaközpontúak lesznek. Célunk, hogy játékosan, gyerekbarát módon közelítsük meg a készségfejlesztés ezen formáját. A találkozások tíz héten át, alkalmankénti kétórás tömbökben zajlanak, minden nap más-más lényeges területet célozva meg.

Jelentkezni január 31-ig lehet az Áradat Egyesület Facebook-oldalán található űrlap kitöltésével, ahol további információk is megtalálhatóak. Az egyesület e-mail címén is válaszolunk minden üzenetre (office@aradat.ro, aradategyesulet@gmail.com), valamint Tankó Anita és én is fogadjuk a telefonhívásokat bármilyen probléma, kérdés esetén.

Az írás megjelenik a Vasárnap 2022/5-ös számának életmód rovatában.