Ferenc pápa: Nem szabad elveszíteni a humorérzékünket!

0
1206
A Róma szívében található zenebolt. Fotó: Vatican News

Ferenc pápa január 11-i „kiruccanását” sok helyen megírták: a szentatya elment a Pantheon melletti lemezboltba, hogy megáldja a nemrég felújított helyiséget. A lemezbolt kijáratánál készült kép bejárta  a sajtót, a pápa utána rövid levelet írt az „alkalmi fényképésznek”, Javier Martínez Brocal újságírónak, melyben szóvá teszi, hogy „milyen nehézbe helyzetbe sodorta a pápát”, de „ennél azért fontosabb, hogy betöltse újságírói hivatását”.

„Ebben az egyházmegyében leginkább az hiányzik nekem – vallja a pápa személyesen a levelében –, hogy nem kószálhatok szabadon az utcákon, ahogy Buenos Airesben tettem egykor, egyik plébániától a másikig sétálva”. Többek közt ez áll abban a bizalmas levélben, melyet Javier Martínez Brocal spanyol újságírónak, a „Rome Reports” videó műsorszolgáltató igazgatójának küldött, akit a szentatya pápasága kezdete óta kitüntet a bizalmával. Javier Martínez Brocal ugyanis azon a bizonyos keddi napon éppen a Pantheon előtti téren álldogált, amikor meglátta Ferenc pápát, amint éppen kilépett a Stereosound nevű lemezboltból, melynek tulajdonosait még Buenos Aires-i érsek korából ismeri.

A fekete-fehér fotón a pápa a „Pantheon diszkó” küszöbén áll, ahogy a rómaiak az üzletet hívják és a hóna alatt tartja azt a komolyzenei lemezt, melyet az üzlet tulajdonosa, Letizia Giostra és Tiziana nevű lánya adtak a pápának. Az azonnal posztolt fotó villámgyorsan eluralta a közösségi médiát.

Még a pápa is megtekinthette és köszönetét fejezte ki Brocalnak ezért a „nemes” bejegyzésért. Levelében ezt írja: „tagadhatatlanul mostoha volt a sors velem, hiszen minden óvintézkedés megtétele után ott volt még egy újságíró, aki éppen várt valakit egy taxiállomásnál”. Szellemesen hozzáteszi még: „De nem szabad elveszíteni a humorérzékünket!”. Arra is buzdít egyúttal, hogy „az ember újságíróként töltse be a hivatását, még akkor is, ha ez a pápát nehéz helyzetbe sodorja”.

Ferenc pápa kiruccanása a falakon kívül nem újdonság, hiszen 2015-ben járt egy optikai szaküzletben, majd 2016-ban pedig egy ortopéd cipőboltban tett látogatást. Most kedden pedig a késő délutáni órákban elment a Róma szívében található zeneboltba, hogy megáldja a nemrég felújított helyiséget. Körülbelül tíz percig beszélgetett a tulajdonosokkal, akik régi ismerősei még azokból az időkből, amikor Buenos Aires érsekeként járt Rómában és a közeli Papi Vendégházban lakott a Scrofa utcában.

Ferenc pápa péteri szolgálata kezdete óta többször is nosztalgiával beszélt arról, hogy szívesen mozogna szabadon a városban. „Hiányzik, hogy kimehessek az utcára, nagyon vágyom erre, nyugodtan sétálni az utcán vagy betérni valahová egy jó pizzára”. „Mindig is az utcáé voltam” – nyilatkozta már 2015-ben A nép hangja argentin újságnak. Két évvel később, 2017-ben pedig a Caritas által támogatott milánói hajléktalanok magazinjának, a Teniszcipőnek adott interjújában megismételte: „Csak egy dolog hiányzik nagyon: kimenni az utcára és ott járkálni”. „Szeretek plébániákat látogatni és emberekkel találkozni”. Visszatér ez a gondolat a Cope spanyol rádiónak adott legutóbbi interjúban is.

Salvatore Cernuzio / P. Vértesaljai László, Vatican News