Böjte Csaba Szent József iránytűjét vitte Sepsiszentgyörgyre

0
2193

A sepsiszentgyörgyi Medjugorjei Imacsoport meghívására Böjte Csaba ferences szerzetes lelki ajándékot, Szent József iránytűjét vitte el január elsőcsütörtöki szentmiséjére a belvárosi Szent József-templomba, adta hírül a Háromszék napilap január 10-iki számában. Az imacsoport ebben az évben a hálaadás évet hirdette meg.

A szentmise homíliájában Böjte Csaba testvér szokása szerint több történetet is elmesélt Szent József példáján és mai történéseken keresztül is, amely a bátorságra, bizalomra, tenniakarásra buzdít.
„Olyan elbizonytalanadott világban élünk, hogyan is döntsünk, merre menjünk, hogyan alakuljon az életünk, hogy lesz tovább? A koronavírus meddig tart, hogyan tovább? Mi alapján dönt a mai ember? Ha megnézzük Szent Józsefet, aki vízkeresztkor is a történet egyik főszereplője, ő hogyan döntött? Hogyan lett Szent József? Őt nem a csillagok vezették és nem is az angyalok ráncigálták…Életéből az derül ki, hogy hazament és elgondolkodott a történteken, nem hagyta, hogy az indulatai, az ösztönei, sértett férfiúi büszkesége döntsön helyette. Elment haza és elgondolkodott: hogyan tovább? Mit csináljon? Elővette a józan eszét és imádkozott. Csendben maradt és meghallotta Isten szavát, aki a lelkiismeretén keresztül szól: „Ne félj feleségül venni Máriát! A benne fogant élet a Szentlélektől van”. Igazából ekkor József döntött, hallgatott a lelkiismeretére. Döntött és elindult. Szent József iránytűje a lelkiismeret. Istennek hála, közülünk senki sem lakatlan sziget, mindannyiunkban ott van Isten drága szava, szól hozzánk, irányít. Kicsit, nagyot egyaránt. Isten templomai vagyunk. Ez az ember méltósága. Bennünk lakik az Isten. Szent József iránytűje mindannyiunknak ott van a kezében. Csendesedjünk el, imádkozzunk: mennyei Atyám, hogyan tovább?”
Csaba testvér azt is elmesélte, számára a tavalyi év legnagyobb ajándéka az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) volt, amelyen többen vettek részt Sepsiszentgyörgyről is. Ferenc pápa javaslatára Erdő Péter bíboros kinevezte őt hírnöknek, s miután megkapta a megbízatást, elkezdett gondolkodni, hogyan lehetne azt kivitelezni. Bonaventura testvérrel beszélgetve azon tanakodtak, hogyan szóljanak az emberekhez, hiszen várják az erdélyieket Budapesten, ott a helyük. Kitalálták, hogy biciklizzenek Torockóról indulva Marosvásárhelyen, Korondon, Székeludvarhelyen át Csíksomlyóig. Úgy beszélték, hogy Torockóról indul Bonaventura a fiatalokkal, s Csaba testvér majd várja Csíksomlyón a fogadó bizottsággal. Össze is gyűlt 86 fiatal, az egyik megkérte Csaba testvért, hogy legalább a közeli völgyig karikázzon el velük… Aztán addig-addig biztatták egymást, hogy felértek Csíksomlyóra. Ha valaki mondta volna Csaba testvérnek, hogy ennyit fog biciklizni negyven fokos melegben, nem hitte volna. De a Szentlélek Úristen erőt adott. Ha a cél nemes, akkor nekilendül az ember. Egymást biztatva sikerült… Végül közel ezer erdélyi vett részt a kongresszuson két szerelvénnyel, több kisbusszal és személyi autóval utazva. Egymást lelkesítve összejött. Öröm, büszkeség volt, amikor megérkeztek Budapestre, s fogadták őket. Olyan gyerek is utazott velük, aki azelőtt sohasem ült vonaton és többen voltak olyanok, akik először voltak Magyarországon. — Bízzunk a Szentlélek Úristenben! — jött a többszöri biztatás… „Hiszem, hogy Isten ma a 21. században is szeretne minket formálni, alakítani. 2022-ben Isten vajon milyen ajándékot akar adni nekünk, közösségünknek, az erdélyi magyarságnak? Bízzunk egymásban, lelkesítsük egymást! Merjünk álmokat, programokat, célokat megfogalmazni… Fog ez menni… Bíznunk kell a holnapban! Nagyon fontos a bátorság. Bízzál Istenben, bízzál magadban! Isten selejtet nem teremt. Ne a félelmre hallgassunk, hanem merjünk az élet mellett dönteni, merjünk elindulni. Merjünk Szent Józsefként kezünkbe venni az iránytűt és induljunk el!” — buzdított a ferences szerzetes.
A szentmise végén a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács tagjaként Szabó Tünde pedagógus átadta a Böjte Csabának a Csutak Vilmos tehetséggondozói díjat, amely egy emlékplakettből, egy díszoklevélből és egy 2000 lejes utalványból áll.
A Böjte Csaba ferences testvér által vezetett Szent Ferenc Alapítvány otthonaiban 1300 gyermeket nevelnek 80 helyiségben. Kovászna megyében Árkoson, Kovásznán, Lemhényben, Almáson, Szentléleken működnek, Kézdivásárhelyen nemrég fejezték be a minorita kolostor felújítását erre a célra.

Józsa Zsuzsanna