Évzáró ajándékosztás a székelyhídi múzeumban

0
1298
A 180 csomagból nincs két egyforma, és mindegyik nagy szeretettel készült

Günther Wiedemann, az Alb Donau Rumänienhilfe segélyszervezet képviseletében Németországból látogatott el az Érmellékre az elmúlt év végén, hogy karácsonyi ajándékokkal örvendeztesse meg nyolc település gyermekeit. Már huszonkét éve rendszeresen szervez ilyen akciókat, az idén pedig erre a régióra esett a választása.

Günther Wiedemann ősz óta szervezi ezt az eseményt a nagyváradi Caritas Catolicával, hogy személyesen hozza el a barátaival, önkéntesek, adományozók csoportjával előkészített „cipősdobozokat”, amelyekbe édesség, fogkrém, játék, tanszer vagy sapka, sál, kesztyű került. Elmondta, hogy a 180 csomagból nincs két egyforma, és mindegyik nagy szeretettel készült.

Két németországi sajtóorgánum, a Schwäbischen Zeitung és a Gemeindeblatt Dürmentingen is sokat segített az adománygyűjtésben azzal, hogy hírül adták ezt az akciót, így az olvasók közül többen be is kapcsolódtak az örömszerzés láncába. Intézményi szinten bekapcsolódott a Realschule Riedlingen iskola, valamint a Rotary-Club Kirchheim-Nürtingen csoportja, amely nagylelkűen harminc csomaggal járult hozzá a gyermekek öröméhez.

Bihar megyében a Diakónia Keresztény Alapítvány által működtetett napközi központok keretében tanuló hátrányos helyzetű diákok voltak a meghívottjai az átadó ünnepségnek, mely december 28-án, szerdán zajlott Székelyhídon. A polgármesteri hivatalok iskolabuszokat biztosítottak, hogy a diákok eljussanak a különböző helységekből.

Az alapítvány az önkormányzatokkal közösen nyolc helyszínen működtet iskola utáni programokat gyermekeknek. A pedagógusok és szociális munkások lelkiismeretes munkáját dicséri, hogy kisdiákok fegyelmezetten vettek részt az eseményen. Az általuk készített műsorban karácsonyi énekek, versek és újévi köszöntők voltak.

Míg a következő hat csoportból a gyermekek személyesen vehették át az ajándékokat – Kágya, Tarcsa, Kereki, Csokaly, Köbölkút, Hegyközszentmiklós településekről –, addig Érkeserű és Érkörtvélyes településeket a pedagógusok képviselték a gyerekeket az ünnepségen, és ők viszik majd el az ajándékcsomagokat.

Az ajándékosztás után közös csoportképek készültek a téren álló fenyő előtt és minden gyerek örömmel, izgalommal tele tért haza, hogy majd otthon kibonthassák az ajándékdobozokat.

Hegedűs Ilona