A betlehemi láng Gyulafehérváron

1
2445
Fogadjuk be a betlehemi láng fényét és melegét otthonunkba, hogy átjárja életünket. Fotók: A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség Facebook-oldala.

Az ENSZ 1986-ot a béke évének nyilvánította. Egy Habsburg Rudolf nevét viselő osztrák cserkészcsapat ötlete alapján a béke szimbóluma a betlehemi Születés templomában égő láng lett. Azóta évről-évre Bécsből – cserkészek kíséretében – rendszerint egy-egy különleges gyermek indul Jézus születésének helyszínére, hogy a jászol helyén épült templomban, a Születés-bazilikában található örökmécsesből lángot vegyen. Gyulafehérvárra ebben az évben is megérkezett a betlehemi békeláng, amit Borka Botond cserkészvezető két lelkes cserkésszel adott át Kerekes László segédpüspöknek – tájékoztat a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség Facebook-oldala.

A békelángot lámpásba zárva hozzák repülővel Bécsbe, ahol egy nagyszabású ünnepség keretében veszik át az egyes országok, nemzetek cserkészküldöttségei. Ezt követően a betlehemi láng szállítása különleges lámpásokkal és örökmécsesekkel történik, a legváltozatosabb módon: autóval, autóbusszal, vonattal, kerékpárral vagy akár gyalog is, adják kézről-kézre a cserkészek, hogy eljusson otthonainkba, hogy ott karácsonyig folyamatosan égjen.

A Romániai Magyar Cserkészszövetség újjáalakulása óta évről évre részt vállalt a betlehemi békeláng szétosztásának szolgálatában. A lángot eleinte magyarországi cserkészek hozták Erdélybe, majd az elmúlt tíz évben, akárcsak idén, a bécsi lángosztó ünnepségen részt vett erdélyi cserkészek juttatták haza. Gyulafehérvárra Borka Botond cserkészvezető két lelkes cserkésszel hozta el a betlehemi békelángot, és azt Kerekes László segédpüspöknek adták át.

Ez a láng mindenkié, minden jó szándékú emberé, nincs egyházhoz, felekezethez kötve. Cserkészeinktől kérhető, hazavihető, továbbadható, a lényeg az, hogy minél több családhoz eljusson. Fogadjuk be a betlehemi láng fényét és melegét otthonunkba, hogy átjárja életünket!

1 HOZZÁSZÓLÁS