A római Szent István Ház

0
3484

A római Szent István Ház, amely Szent István király római öröksége, 1967. augusztus 20-án, a külföldön élő magyarok nagylelkű segítségével nyitotta meg kapuit. Több éves felújítási munkálat után a római Szent István Ház ismét megnyitotta kapuit, ahova nagy szeretettel várják a Rómába tartó zarándokokat és vendégeket. A Szent István Ház teljes körű felújítása után több, mint 100 fő befogadására alkalmas, 59 klimatizált, saját fürdőszobás szobával várja a Rómába utazó zarándokokat és minden jóakaratú vendéget, aki tiszteletben tartja a ház alapvető keresztény jellegét, tájékoztatta portálunkat Terdik Sebestyén igazgató. A házban van WiFi csatlakozási lehetőség, a saját autóval vagy busszal érkező vendégek számára az udvaron biztosítanak parkolási lehetőséget. A felújítás során egy konferenciatermet és egy közösségi termet is kialakítottak, ahol előadásokat, lelkigyakorlatot, közösségi foglalkozásokat is be tudnak fogadni.

Szent István király a pápától kapott korona mellé azt a lehetőséget is megkapta, hogy zarándokházat emelhessen a Szent Péter-bazilika szomszédságában. VI. Piusz pápa 1776-ban kezdeményezte a Szent Péter-bazilika átépítését. Ekkor a templom bővítésének útjában állt a magyar zarándokház, így az épület fejében hétezerötszáz scudo összegű kártalanítást kaptak a magyarok. Az egykori ház emlékét ma tábla őrzi a Szent Péter-bazilika sekrestyéjének külső falán.

Az új zarándokház sokat váratott magára. 1946-ban Mindszenty József hercegprímás levélben kérte, hogy címtemploma, a Santo Stefano Rotondo-bazilika lehessen a magyarok temploma. A templom mellett lévő kolostor egykor a magyar alapítású pálos rendé volt, a bíboros itt szeretett volna zarándokházat létesíteni. A történelem viharai azonban ezt a kezdeményezést is elsodorták. Végül 1967. augusztus 20-án szentelték fel a Szent István nevét viselő épületet, amely az emigráns papoknak otthona, a Rómába igyekvő híveknek pedig zarándokháza lett. Tavaly májusban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) megvásárolta a Szent István Házat, amelynek üzemeltetését továbbra is a Szent István Alapítvány látja el. A ház „gazdáját”, az MKPK-t Németh Norbert, a Pápai Magyar Intézet rektora képviseli, ő képviselte a tulajdonost a vásárlásnál, illetve a birtokbavételnél, ő a Szent István Alapítvány elnöke is, az alapítvány működteti a házat, amelynek igazgatója Terdik Sebestyén.

A ház Róma nyugati részén, a Gianicolo domb mögött elterülő lankás, alapvetően kertvárosi hangulatot idéző Monteverde Nuovo negyedben található. A via Casalettot körülölelő zöld kertek idilli hangulata kiváló lehetőséget nyújt a testi és lelki felüdülésre. A körülbelül 200 méterre fekvő via dei Colli Portuensi hömpölygő forgataga viszont minden nagyvárosi igényt kielégítő üzletekkel, kávézókkal és hangulatos éttermekkel várja a Rómába látogatókat. A belváros tömegközlekedéssel, közvetlen buszjáratokkal könnyen elérhető: a 870-es busz a Vatikánt, a 44-es a belváros szívét, a piazza Veneziát, a 8-as villamos pedig a Trastevere városrészt köti össze a házzal.

A Prokop Péter munkáival díszített kápolnában igény szerint szentmisét is lehet celebrálni. Ezen kívül az olaszországi magyar lelkészségnek köszönhetően a város különböző pontjain szervezett magyar miséken is részt lehet venni:

  • minden kedden reggel 8 órakor a Szent Péter Bazilika altemplomában, a Magyarok Nagyasszonya kápolnában,
  • minden szombat este 18 órakor vasárnapi előesti szentmise a Szent István Ház Magyar Szentek kápolnájában,
  • minden hónap utolsó vasárnapján 11 órakor a Santo Stefano Rotondo bazilikában a római magyar közösség szentmiséje.

A vendégeknek szívesen segítenek a pápai audienciákra szóló regisztrálásban, Róma templomaiban tartandó szentmisék foglalásában, illetve reptéri transzferek megrendelésében.

Magyar zarándokoknak és zarándokcsoportoknak külön kedvezményt biztosítanak, ezért kérik, forduljanak bizalommal a recepcióhoz, ahol az éppen aktuális kedvezményekről kaphatnak tájékoztatást magyar nyelven e-mailben: szih@katolikus.hu vagy telefonon: +39-0669281372.

MEGOSZTÁS