Így várakozzunk advent második hetében

0
1437
Advent második vasárnapja. Fotó: Pixabay

Az advent négy hetét a várakozás és a készület jellemzi: Jézusra várakozunk és a vele való találkozásra készítjük lelkünket, a lelki megújulás vágyával és a szolgáló szeretet tetteivel. Az alábbiakban ötleteket adunk, amelyek segíthetik az otthoni, egyéni vagy közös családi készületet. Advent második hetének témája az útkészítés. A hét szentírási mottója: „Készítsétek az Úr útját!” (Lk 3,5).

Hogyan készüljünk egyénileg?

Szentírási rész: „A pusztába kiáltónak ez a szava: Készítsétek az Úr útját, egyengessétek ösvényeit. A völgyeket töltsétek fel, a hegyeket, halmokat hordjátok el. Ami görbe, legyen egyenessé, a göröngyös változzék sima úttá, és minden ember meglátja az Isten üdvösségét.” (Lk 3,56).

Elmélkedés: Az előző héten törekedtünk arra, hogy termékeny, értékes csendet teremtsünk magunk számára, kívül és belül is, azért, hogy felfedezzük: a csendben Isten szól hozzánk és kíván alakítani minket.  Elindultunk egy olyan úton, amelynek a végén Jézussal szeretnénk találkozni. Valószínűleg volt már részünk olyan utazásban, amelynek a végén kissé csalódottan érkeztünk célba, és szinte azonnal magunk mögött hagytuk. Azért, hogy adventi úton levésünk ne ilyen felületes utazás legyen, figyelmünk a legfontosabbra kell irányuljon: a születendő Jézus Krisztusra. Az ő számára kell utat készítsünk a szívünkben, az ő megtisztító, megszentelő és megváltó jelenlétének kell helyet teremtsünk, kitakarítva belsőnket a bűnöktől, mulasztásoktól, a közömbösségtől. Ha elvégezzük az igazi nagytakarítást, akkor tudunk belsőnkben azonosulni Jézus Krisztussal, felvállalni az ő elvárásait, magunkévá tenni gondolatait, komolyan venni felszólításait.

Gyakorlatok: Tegyük fel magunknak a kérdést: napi teendőim végzése közben mennyire befolyásolja Krisztus a gondolataimat, szavaimat, cselekedeteimet, döntéseimet? Törekszem-e arra, hogy értelmemet az ő gondolatai töltsék el, szívemet az ő érzelmei hassák át? Határozzuk el, hogy ezen a héten minél többször fogunk Isten jelenlétére gondolni és vele egyesülni imában.

Hogyan készüljünk közösen a családban?

Adventi koszorúnkon meggyújthatjuk a második gyertyát, a szokott módon.

Heti jócselekedetek

Az adventi időben jócselekedetekkel is készítsük szívünket Jézus fogadására. A következő listából minden családtag választhat egy-két feladatot, amelyet feljegyez magának és azt a hét folyamán igyekszik elvégezni. Esténként megbeszélheti a család, kinek mennyire sikerült a jócselekedeteket megvalósítani. (A listát saját ötletekkel kiegészíthetjük.)

Adventi jó elhatározások:

  • imádkozom a családom minden tagjáért külön-külön;
  • bocsánatot kérek attól, akit megbántottam;
  • ma nem hallgatok zenét, nem nézek videókat, hanem törekszem csendben lenni;
  • megkérdezem a szüleimet, mit segíthetek nekik a házimunkában;
  • elmegyünk közösen a szentmisére, időben, hogy elvégezhessük szentgyónásunkat.

Molnár Izabella, a Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Irodájának munkatársa