Közös karácsonyra készülnek a csíkszeredai tűzkárosult romák

0
1209
Fotók: Caritas Alba Iulia/Facebook

Az Erőss Zsolt Arénában ideiglenesen elszállásolt tűzkárosult roma családok is készülődnek az adventi időszakban a karitászosoknak köszönhetően. Igyekeznek a nehéz körülmények között élőknek örömöt szerezni.

Közös karácsonyfát díszítenek, a rávaló díszeket is együtt készítik el a csíkszeredai arénában elászllásolt, tűzkárosult romák a Gyulafehérvári Caritas munkatársainak segítségével – adta hírül a Caritas sajtóirodája.

„Apránként, minden nap valami kis ajándékkal készülünk, főként karácsonyra díszekkel, hogy kicsit legyen otthoniasabb. Lesz egy közös karácsonyfa, arra készítjük a díszeket. Olyan alapanyagokból próbálunk dolgozni, amelyek könnyen elérhetőek, főleg papírból. Igyekszünk olyan dolgokat felhasználni, amelyek úgyis megvannak nekünk. Közösen, apránként elkészítjük a díszeket a fára, az ablakokra, így igazából mindenkinek lesz egy kis sikerélménye, majd gyönyörködhet a munkájában” – mesélte Czézár Katinka pszichológus. A kézimunka közben énekeket és verseket tanulnak, a Superar kórus szorgosan gyakorol a karácsonyi koncertre.

Az adventi készülődés mellett a Befogadás oktatás és kultúra által elnevezésű projekt keretében mindennapos foglalkozásokat tartanak a gyerekek, fiatalok és felnőttek számára. A felnőttek bekapcsolódnak olyan beszélgetésekbe, előadásokba, amelyek többek közt családegészségről, gyereknevelésről szólnak. Oktatótevékenységeken, csoportos és mentorfoglalkozásokon vesznek részt a szociális és személyes készségek fejlesztése érdekében. A fiatalok tematikus szakmai orientációs előadásokon vesznek részt, amikor egy meghívott mutatja be a szakmáját, ugyanakkor nagy élményekkel tértek vissza a tűzoltóságnál tett látogatásuk után. A legfontosabb azonban, hogy a nehéz körülmények ellenére egy nagy családként tölthetik el az idei karácsonyt a karitászosoknak köszönhetően.

György Mária Angéla