A szolgáló szeretet napja a Szatmári Egyházmegyében

0
1721
Segítsük rászoruló embertársainkat imáinkkal és azzal a nagylelkű szeretettel, amit mi is az Úrtól kaptunk. Fotók: Szatmári Egyházmegye

Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepe 2013 óta a szolgáló szeretet napja a Szatmári Egyházmegyében. A szatmárnémeti Hildegárda-templommal szembeni Szent Erzsébet „rózsacsodájának” is emléket állító szobor előtt, a rossz idő ellenére, rózsákkal és esernyőkkel a kezükben többen is összegyűltek, hogy a szeretetszolgálat magyar szentje előtt tiszteletüket téve, a szolgálatban való egységet kifejezve felhívják a figyelmet a szükséget szenvedőkre.

Gáspár Annamária, a Szatmári Egyházmegye kórházpasztorációs referense a szoborra mutatva felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy Jézusnak ma is szüksége van az emberi kezekre, lábakra, érző szívekre, reményteli és bátorító szavaikra, amely szolgálja, megerősíti és felemeli a segítségre szorulókat. „Ha ezt Jézussal együtt napról napra hűségesen vállaljuk, akkor mi is hallhatjuk a szavait: »Amit a legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, nekem tettétek« (Mt 25,40).”

A szeretetszolgálatnak van egy sajátos, minden kereszténytől megkövetelt formája: a bajbajutott embertársak megsegítése. Ezt a feladatot többen, különböző csoportokban más-más helyszínen, településen végzik: szerzetesrendekben, az egyházmegye szervezeteiben, intézményeiben, egyesületekben, plébániai szeretetszolgálat-csoportokban, lelkiségi mozgalmakban. Bár mindegyik külön-külön, de egyészében mégis egy közös egységben, a maguk területén folytatva próbálják szolgálni a szükséget szenvedő embertársakban magát Krisztust.

A Pasztorális Tanács szeretetszolgálat munkacsoportja 2013 óta minden évben Szent Erzsébet ünnepén imára hívja mindazokat, akik sorsközösséget vállalnak a rászorulókkal, valamint a szeretetszolgálatot gyakorlók imában kérnek megerősítést saját hivatásukban is.

A szónok a rózsák elhelyezése előtt Gajdos Zsuzsanna debreceni klinikai lelkigondozó szavait idézte: „Isten a lelkünkbe csókolta a szeretetét és ezt nekünk tovább kell adnunk! Tegyünk így és legyünk a szeretet megélői, továbbadói környezetünkben. Segítsük rászoruló embertársainkat imáinkkal és azzal a nagylelkű szeretettel, amit mi is az Úrtól kaptunk!”

A szolgáló szeretet napján már hagyománnyá vált az ételosztás, amikor különböző karitatív szervezetekkel közösen Szatmárnémeti különböző pontjain melegételt osztanak a rászorulók számára. Ez az ételosztás az elmúlt évek járványügyi korlátozásaira való tekintettel idén egy sajátos formában történhetett meg. A szeretetszolgálat munkacsoportjához tartozó Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet munkatársai és a Máltai Szeretetszolgálat Szatmárnémeti Szervezetének munkatársai mint a püspökség meghosszabbított karjai, postásai juttattak el 56 adag meleg ételt és 120 adag tartós élelmiszert tartalmazó csomagot a nehéz helyzetben lévőknek.

Szatmárnémetiben az ételosztást a Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

A szatmárnémeti eseményhez kapcsolódóan a Szatmári Egyházmegye esperességeiben is, Erdődön, Nagybányán, Nagykárolyban és Túrterebesen is közös imára és tartós élelmiszercsomagok kiosztására kerül sor.

A világjárvány idején még inkább szükség van az összefogásra, mint eddig bármikor. „Mindannyian, lehetőségeinkhez mérten, jó szívvel tegyünk meg mindent ott, ahova az Úr állított minket! Imádkozhatunk a rászoruló testvéreinkért, bevásárolhatunk a szomszédban lakó idős hölgynek, kiválthatjuk a gyógyszert azoknak, akik betegek, felhívhatjuk őket telefonon, átvihetünk egy tál meleg ételt annak, akinek nem kerül meleg étel az asztalára. Sokszor aprónak tűnő, figyelmes gesztusok ezek, de azoknak, akik szükséget szenvednek, nagy segítség” – zárta beszédét Gáspár Annamária.

Az esemény közös imádsággal és áldással ért véget, amelyet Solomayer Sándor plébános vezetett.

Rózsákat helyeztek el: Gáspár Annamária – egyházmegyei kórházpasztorációs iroda, Simon Attila és Mekker Enikő – pasztorális iroda, Szabó Rita nővér – Boldog Scheffler János Központ, Román János vezérigazgató – Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet, Gyenes Kincső – Máltai Szeretetszolgálat Szatmári Kirendeltség, Solomayer Sándor – Szent Rita Egyesület, Vörös Tünde nővér – piarista nővérek, Czumbil Vilmos – egyházmegyei börtönpasztoráció, Répási Mária és Pallai Eleonóra – Árpád-házi Szent Erzsébet Nőszövetség, Tatár János – Szent József a munkás Katolikus Férfiak Szövetsége, Batfalszki Mária – Mária Légió Keresztények Segítsége, Csillag Mária – Scheffler János Nőszövetség, Orosz Johanna és Balázs Dániel – Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum szeretetszolgálat csoportja.

Forrás: Szatmári Egyházmegye